Закарпатські трембіти принесуть "дух України" у Крим і Донбас

Звук п'ятиметрової трембіти розливається на 15 кілометрів – долине до окупованої Горлівки.

Волонтерська акція "Трембіти з Торецька". Фото: shkvarki.orgАктивісти з Торецька (раніше - Дзержинськ), члени громадської організації "Твоє нове місто" Володимир Єлець і Сергій Поплавец організували культурну акцію "Трембіти з Торецька", повідомляють Патріоти України з посиланням на donbass.ua.

З'їздивши на Верховину, вони долучилися до гуцульської культури, придбали трембіти і поїхали по містах України, де просили чоловіків (за давньою традицією, жінка не може доторкатися до цього духовому інструменту довжиною 5 метрів) зіграти на них, щоб символічно вдути в трембіти дух України.

Акція почалася на Говерлі і пройшла понад 4 тис км нашої країни. Звук трембіти вже почули мешканці Краматорська, Дніпра, Покровська, Лозовий. "Музика трембіт - це дух України. Тому ми і хотіли привезти саме ці унікальні інструменти на Донбас", - пояснив Єлець. На цьому тижні, коли Торецьк святкує другу річницю з дня звільнення, активісти зіграють на трембітах у своєму місті, сподіваючись, що їх звук, разносящийся на 10-15 кілометрів, почують і в сусідній окупованій Горлівці, і в прифронтовій Авдіївці.

Активісти планують також "вихід" трембіт на "нульові" бойові позиції, від Маріуполя до Луганська, мріючи "задути" з їх допомогою на тимчасово окуповану територію "дух України". Ну, а після Донбасу заплановано відправитися з трембітами в Херсонську область, на Чонгар, - "продувати" Крим.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...