Закатовані голодом: В одному з сіл Луганщини виявили таємне поховання жертв Голодомору (відео)

Старе кладовище знаходиться на околиці села Петренкове. Поховань вже не видно, вони зрівнялися з землею, але старі люди про них досі пам'ятають.

Скрін відео

У селі Петренкове Новоайдарського району на Луганщині знайшли покинутий цвинтар, де під час Голодомору ховали померлих місцевих жителів. Про це Радіо Свобода розповіла Єлизавета Колесник, родичі якої жили тоді у Петренковому, передають Патріоти України.

"Петренкове – невелике село на Луганщині. Тут немає ні магазину, ні пошти, ні школи. Залишилися жити тут менше сотні жителів. Усі корінні, і більшість із них – пенсіонери. На околиці села старе кладовище. Серед місцевих ще є прямі очевидці "злочину комуністів", - повідомляють у матеріалі.

За словами жінки, про голод і поховання вона дізналася у 70-х роках від свого діда, що жив у Петренковому.

"Тут колись давно, коли мені було 12 років, мій дід показав, де поховані його батько, його діти, ті що загинули за часів Голодомору",- каже Колесник.

Вона згадує, як на Великдень з дідом пішли на кладовище, і той повів її не до пам'ятників рідних, а до заростів терну.

"Могила без хреста й підпису вже тоді зрівнялася з землею. Під заростями терену були такі ганчірочки, і на них яєчка, крашанки, пасочки. Тобто, поховань, здається, і немає, але старі люди пам'ятали", - розповідає вона.

Тоді вона дізналася, що у цій могилі похований її прадід та двоюрідні дядько й тітка. Крім того, у цій одній ямі покояться сотні жителів Петренкового, у 1933-му закатованих голодом.

Як повідомлялося раніше, 25 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

"Немає чим за газ та світ заплатити": Народний артист розповів, яку пенсію отримують легендарні українські співаки

середа, 24 квітень 2024, 19:41

Відомий співак, композитор та народний артист України Іван Попович заявив, що має пенсію 5 тис. грн в місяць. Також він розповів про тяжку долю багатьох українських зірок після завершення кар'єри, передають Патріоти України. Попович повідомив, що пенсі...

Накивала п'ятами чи спіймали? У Росії зникла ексдружина затриманого за хабарі заступника Шойгу

середа, 24 квітень 2024, 18:43

Родичі ексдружини затриманого за хабарі заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова - Світлани Захарової - не можуть зв'язатися з нею. Згідно з непідтвердженими даними, 50-річна жінка, відома також під прізвищами Маніович та Іванова, могла бути затри...