Замість випускної вечірки: Харківські 11-класники витратили 150 тис грн на благодійність (відео)

​Акцію допомоги лікарні школа влаштовує вже третій рік поспіль.

Скрін відео

11-класники харківської школи відмовились від лімузинів та вечірніх суконь заради того, щоб урятувати дітей із хворим серцем. Гроші, що планували витратити на випускну вечірку, вони переказують кардіоцентру. Про це йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Аби особисто пересвідчитися, на що конкретно підуть кошти, випускники завітали до операційної кардіоцентру. Там на столі побачили 7-місячну дівчинку, яка народилася з вадою серця.

"Вроджена вада серця – це вбивця номер один серед усієї дитячої смертності. З важкими вадами діти не доживають до чотирьох-п'яти років", - розповів їм хірург. Підлітки стежать за кожним рухом лікарів, затамувавши подих.

"Серце зупиняють під час операції. Це дуже сильно дивує. Як організм може працювати з зупиненим серцем", - зізнається учениця 11 класу Поліна Денисова. "Перед тим, як дістатися до серця, потрібно розрізати ребра… Це взагалі для мене", - шокований школяр Данило Дрейман.

Біля операційної чергує мама маленької пацієнтки. Про вади серця дитини Наталя дізналася, коли була ще вагітна двійнею. Медики пропонували позбавитися хворої дитини, але жінка вирішила зберегти життя обом. На операцію гроші відкладали ще з народження дівчинки.

"По ниточці збираємо все. А так, я не знаю. Дякую всім їм велике. Всім діткам, які відмовилися від випускного на користь нас, можна навіть так сказати", - каже мати маленької пацієнтки Наталя Дашко.

Гроші, які на випускні вечори зазвичай витрачають на вбрання, святковий стіл та розваги - батьки 11-класників харківської приватної школи переказують до дитячого кардіоцентру вже третій рік поспіль.

"Гроші не дитячі, гроші батьківські. Я маю переконати тата і маму дістати ці гроші з кишені та витратити на таку справу. Тому ми через дітей намагаємося, виховуємо батьків також", - розповів директор школи Олександр Макогон.

Випускники планують після ЗНО влаштувати скромну вечірку в повсякденному одязі. "Буде ще багато свят. Коли дивилися на цих діток, які хворіли, було шкода. Думки про сукні вже не приходили. Врятувати життя – це вчинок гідний", - каже учениця 11 класу Марія Титченко.

Лікарі кардіоцентру з вдячністю приймають допомогу від випускників. "Значення цієї допомоги важко переоцінити. Якщо сказати просто – це допомагає нам виживати. Ми зараз потребуємо всього.

Медикаментів для дітей, поточних матеріалах дороговартісних, нової апаратури, ремонту приміщень", - зізнається завідувач відділенням кардіохірургії Ігор Полівєнок.

Цього року зі школи випускаються 36 учнів. Вони вже зібрали понад 150 тисяч гривень. Але сума, кажуть, буде більша, бо кошти ще збирають. Мало того, дізнавшись про акцію випускників, внески роблять і батьки учнів з інших класів.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...