Затримані в Україні бойовики ОРДЛО відмовляються від обміну на українських заручників - Геращенко

На думку першого заступника голови Верховної Ради​ місія ООН повинна зафіксувати таку відмову затриманих.

Ірина Геращенко. Фото:http://www.ednist.info/

Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що Моніторингова місія ООН повинна зафіксувати відмову кількох сотень затриманих Україною осіб бути обміняними на українських заручників на Донбасі. Про це вона сказала в коментарі журналістам, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

"Якщо говорити про звільнення заручників, то завтра в Мінську чергова зустріч всіх чотирьох підгруп- гуманітарної, політичної, безпекової і економічної", - зазначила Геращенко. При цьому вона сказала, що серед затриманих Україною осіб, які посягали на територіальну цілісність або виступали на стороні російських бойовиків, є такі, які відмовляються їхати на окуповану територію в рамках процесу обміну заручників.

"Ми перебуваємо на тому етапі в гуманітарній підгрупі, коли визначена міжнародна організація - це Моніторингова місія Верховного комісара ООН з прав людини, яка повинна зафіксувати відмови тих людей, які скоїли злочин проти держави Україна, які зараз перебувають в тюрмах або слідчих ізоляторах, і яких ми готові заради звільнення заручників передати іншій стороні, але які відмовляються туди переїжджати. І таких декілька сотень", - сказала Геращенко.

"Через недовіру сторін було прийнято рішення, що саме міжнародна гуманітарна організація має зробити верифікацію цієї відмови. ОРДО і ОРЛО категорично відмовилися від залучення до питання і процесу звільнення заручників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, тому було прийнято таке компромісне рішення про місію ООН з прав людини. Для них це буде перша подібна історія і тому з цим є певні такі зараз технічні складності", - заявила Геращенко.

Разом з тим, вона сказала, що українська сторона йде на серйозні компроміси з метою досягти звільнення заручників. За її словами, кількість заручників, які утримуються на окупованій території збільшується. Зокрема, на сьогодні ця кількість становить 118 осіб.

"Також дуже важливо, і це той пункт, який обговорюється в Мінську, це питання зниклих безвісти. Тут ми провели дуже серйозну роботу зі Службою безпеки України і маємо на сьогодні в списку зниклих безвісти 418 осіб. Це також цивільні і військові", - додала Геращенко.

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...