Жива легенда України: Сьогодні святкує 80-річчя Іван Драч

​Іван Федорович Драч - український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч. Співголова політичної партії "Народний рух України". Народний депутат України 3-го скликання. Герой України.

Іван Драч. Фото: narodna-osvita.com.ua.

Сьогодні, 17 жовтня, виповнюється 80 років від дня народження поета, перекладача, кіносценариста, драматурга, Героя України Івана Драча, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Іван Федорович Драч народився в 1936 році на Київщині в родині робітника радгоспу. Після закінчення Тетіївської середньої школи викладав російську мову та літературу в семирічці села Дзвеняче Тетіївського району. Працював інструктором Тетіївського райкому ЛКСМУ. У 1955-1958 роках служив в армії в 16-му понтонно-мостовому Верхньодніпровському полку.

З 1958 навчався в Київському університеті. Виключений за політичні погляди. У вересні 1961 року перейшов на заочне відділення і почав працювати в редакції газети "Літературна Україна". Закінчив Вищі сценарні курси в Москві. Тоді ж написав перші вірші, деякі з них були критичними по відношенню до радянської влади. Член КПРС в 1959-1990 рр.

До того ж часу відносяться перші контакти Івана Драча з українськими дисидентами. Однак після їх розгону та арештів радянським режимом Драч написав відкритий лист, в якому каявся в своїх зв'язках з дисидентами (травень 1966), після чого відносини Івана Драча і офіційної влади суттєво покращилися.

Драч неодноразово в різкій формі засуджував буржуазний націоналізм, прославляв діяльність комуністичної партії як в виступах, так і в поезії. Разом з тим, 30 червня 1966 року ЦК Компартії України прийняв постанову про серйозні недоліки в організації виробництва кінофільмів на Київській кіностудії ім. О. Довженка, в якому раніше жорстко критикували кінострічки «Криниця для спраглих» (автор сценарію І. Драч, режисер Ю. Іллєнко). У 1976 він отримав Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка за свою збірку віршів.

З 28 лютого по 4 грудня 1992 році він був співголовою НРУ разом з В'ячеславом Чорноволом і Михайлом Горинем.

Пізніше очолив громадську організацію - Товариство "Україна-Світ". Історія цього об'єднання в радянські часів була тісно пов'язана з КДБ.

Навесні 1990 року обраний депутатом Верховної Ради України від Артемівського (№ 259) виборчого округу. За нього проголосувало 66,38% виборців.

З березня 1998 по квітень 2002 - Народний депутат України 3-го скликання.

Творчість Драча набула широкої популярності як в СРСР, так і за кордоном. Його вірші відомі в перекладах на російську (кілька окремих видань), білоруську, азербайджанську, латиську, молдавську, польську, чеську, німецьку та інші мови.

Ворогу бракує сил: Мешканців Маріуполя вербують на війну проти України

вівторок, 30 квітень 2024, 1:45

В окупованому Маріуполі російські силовики просто на вулицях агітують людей вступати до лав військ РФ. Поліцейські та військові окупаційної армії зупиняють автівки та пропонують одразу на місці підписати контракт, передають Патріоти України. . Про це ...

Чи забиратимуть майно в ухилянтів - відповідь адвоката

вівторок, 30 квітень 2024, 0:30

Закон про мобілізацію набуває чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом через звернення до суду, штраф. Про це розповів...