Зі Святом, патріоти! Згадаймо, чому день Апостола Андрія настільки важливий для України

Саме Апостол Андрій став символом єднання народів та пошани до нашої землі в усьому світі.

Сьогодні, у день пам'яті святого Апостола Андрія, вітаю Андріїв та усіх співвітчізників, бо його мандри до України стали вагомим внеском у розбудові відносин наших пращурів з навколишнім світом.

Славетний Апостол приїхав до України по волі Божій, щоб на власні очі переконатися у силі духа та чистоті сердець, та надати Апостольське благословіння. Тому саме 13 грудня – Українські Церкви відзначають день святого Апостола Андрія Первозваного (хоча особисто я вважаю, що якщо вже розмовляти українською, то він має зватися Першопокликаним!). Саме йому випали землі Скіфії – сучасної України - для проголошення тут Слова Божого.

У "Повісті минулих літ" згадують про подорож апостола Андрія: "Дніпро впадає у Понтійське море; море це звуть Руським (від "Русь", ні у якому разі не від "росія"!). Уздовж його берегів навчав, як кажуть, святий Андрій, брат Петра. Коли Андрій навчав у Синопі і прийшов до Корсуня, він довідався, що від Корсуня неподолік є гирло Дніпрове. І прибув він до гирла Дніпрового, а звідти вирушив угору по Дніпру. І сталося, що він прибув і зупинився під горами на березі. А ранком, вставши, промовив він до учнів, що були з ним: "Бачите ви гори ці? На горах цих засяє благодать Божа, буде місто велике і багато церков здвигне тут Бог". І піднявся він на гори ці, благословив їх, помолився Богу і зійшов з гори цієї, де пізніше виріс Київ."

До Скіфії Апостол привіз реліквії. За легендою, він залишив у Києві наперсний хрест. Саме Андрія Первозваного вважають основоположником християнської церкви в Україні. Київський собор 1621 року, у часи відродження Української Православної Церкви після Унії, ствердив апостольське походження християнства на українських землях, спираючись винятково на історичні факти. Стверджують, що у Києві в Успенському соборі Києво-Печерської лаври століттями зберігався пояс Апостола Андрія. Його довжина була одиницею вимірювання для зодчих майже до 17-го століття.

На згадку про Апостола в Києві на Андріївському узвозі стоїть славетна Андріївська церква (собор Андрія Первозваного), збудована у 1747–1753 роках за проектом Растреллі. Славетна історія нашої держави осяяна ласкою Божою, тож брати та сестри бажаю вам бути "достойними" нащадками благодаті пращурів наших.

Щиро ваш, о. Лука Радванський.

Опублікував: Лука Радванський

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...