Звернення до президента: Вакарчук передав Порошенку лист із закликом створити систему незалежних судів

У тексті листа, який підписали українські громадські діячі, зазначається, що бездіяльність сприйматиметься суспільством, як потурання корупціонерам.

Святослав Вакарчук. Фото:zlatopil.com.ua

Лідер групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук ввечері 13 грудня передав президенту України Петру Порошенку лист із закликом створити систему незалежних антикорупційних судів. Текст звернення оприлюднило Дзеркало тижня, інформують Патріоти України.

Звернення до президента підписали Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Верховний архиєпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук), лідер групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, актриса Ада Роговцева і письменник Сергій Жадан.

Увечері у вівторок, 13 грудня, Святослав Вакарчук зустрівся з президентом України Петром Порошенком і передав лист про необхідність створення повноцінної системи незалежних антикорупційних судів.

"Ми, підписанти цього листа, наполягаємо на терміновому створенні повноцінної системи незалежних антикорупційних судів, а не тільки Вищого антикорупційного суду, як це передбачено Законом України "Про судоустрій і статус суддів". Цим судам слід розглядати антикорупційні справи по суті, давати згоду на проведення відповідних слідчих дій за клопотанням Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)", - йдеться в тексті листа.

Громадські діячі відзначають, що будь-які реформи, непідкріплені системною боротьбою з корупцією, приречені на провал.

"Кінцеві результати антикорупційної кампанії в Україні поставлені в залежність від досі не реформованих судів і суддів, рішення яких дуже часто є заангажованими. Очищення та оновлення судової влади гальмується, насамперед, через відсутність волі політичних еліт. Ефективність Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) при таких умовах буде зведена нанівець", - зазначають громадські діячі.

"Автономія майбутньої системи незалежних антикорупційних судів повинна бути чітко визначена і законодавчо закріплена, їх повноцінне фінансування - забезпечено захищеною статтею державного бюджету. Держава повинна гарантувати спеціальну охорону та надійний захист антикорупційних суддів та їх сімей", - підкреслюється в листі.

На думку підписантів, поява цих судів завершить формування дієвої системи антикорупційних органів; позбавить високопоставлених корупціонерів від можливості впливати на правосуддя; слугуватиме інструментом невідворотного покарання за корупційні злочини, а також створить перспективу відновлення довіри до судів і суддів.

"Ми закликаємо Вас негайно розпочати процес створення належної системи спеціалізованих антикорупційних судів. Пропонуємо створити спеціальну конкурсну комісію з відбору кандидатів на посади антикорупційних суддів за зразком комісії по проведенню конкурсу на заміщення посади директора НАБУ. Вважаємо за необхідне, щоб до складу конкурсної комісії були включені іноземні фахівці з бездоганною міжнародною репутацією", - додають в тексті листа.

"Вражаюча різниця між офіційними доходами і реальними доходами держслужбовців і парламентаріїв, виявлена під час подання електронних декларацій, а також численні корупційні скандали підтверджують нагальну необхідність негайного формування незалежного антикорупційного суду.

Зволікання, маніпулювання, розмови про "несвоєчасність" подібного кроку, спроби спотворити або нівелювати зміст і логіку процесу створення системи антикорупційних судів, здійснення якого-небудь тиску на членів спеціальної конкурсної комісії або на кандидатів на посади антикорупційних суддів неминуче буде сприйматися суспільством як пряме потурання корупціонерам. Час демонструвати волю", - наголошують у зверненні до президента.

В Україні працівників зможуть звільняти за неповідомлення про родичів, які лишилися на тимчасово окупованій території

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:58

У роботодавців з’явиться нова підстава для звільнення працівників - неповідомлення працівниками роботодавцю інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, передають Патріоти Україн...

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...