"Вони гідні кращого життя": Батьки дітей з інвалідністю звернулися до Порошенка (відео)

Батьки особливих дітей просять керівництво держави звернути увагу на потреби, які мають найбільш беззахисні і наймолодші громадяни України.

Ілюстрація: lfly.ru

Батьки дітей з особливими потребами звернулися до президента України Петра Порошенка із закликом збільшити грошове забезпечення для таких дітей. Відповідна петиція розміщена на сайті президента, повідомляють Патріоти України. Наводимо повний текст документу:

"Шановний пане Президенте! До Вас звертаються батьки дітей з інвалідністю та дорослі з інвалідністю, які все своє життя виборюють шанс бути повноцінними громадянами своєї держави! Вимагаємо від Вас як від гаранта прав і свобод людини і громадянина України звернути увагу на наше грошове забезпечення, а саме принизливий розмір соціальної допомоги по інвалідності!

Так, наприклад, станом на 1 жовтня 2017 року соціальна допомога на дітей з інвалідністю до 6 років з надбавкою на догляд становить 1729,40 грн, що є дуже мізерним для задоволення мінімальних потреб дитини (витрати на засоби гігієни 1000 грн, медичні препарати та аналізи (найпростіші 1000 грн), спецвзуття 1000 грн (щонайменше в сезон), харчування, комунальні послуги та одяг, витрати на логопедів, педагогів і т. ін., а ще значні потреби палітивних дітей та дорослих, що перебувають в умовах домашнього догляду (список всього необхідного неможливо перелічити).

Ми просимо Вас звернути увагу на це невідкладне питання тому, що не завжди наша держава забезпечує таких дітей та дорослих тим, що необхідно. Не завжди працюють і програми по забезпеченню безкоштовними ліками і засобами реабілітаціі, у той час як людям з інвалідністю необхідне дороговартісне лікування, як в межах України, так і за кордоном (до прикладу амбулаторне лікування в МКВЛ iм. Проф. Козявкiна коштує 11 940 грн, а перебувати на лікуванні треба щонайменше 4 рази на рiк). Варто сказати також про те, що у дітей і дорослих з інвалідністю в цілому є необхідність і в інших потребах, на які не вистачає коштів і які на сьогоднішній день не може забезпечити для них держава.

Країна хоче вживати заходів для популяризації важливості виховання та розвитку дитини, ролі територіальної громади у забезпеченні найкращих інтересів дитини, неприпустимості розлучення дитини з батьками через особливості її розвитку, негативних наслідків інституційного догляду та виховання для дитини і суспільства в цілому, але не хоче забезпечити на належному матеріальному рівні потреби таких дітей та їх сімей.

Сім'ї, що виховують дітей з інвалідністю, варті уваги, адже на утримання дитини чи дорослого з інвалідністю в спецзакладі держава витрачає в рази більше коштів, ніж соціальна допомога, яку отримує така сім'я.

Також хотілось би врахувати той факт, що мати дитини з інвалідністю не може вийти на роботу та отримувати заробітну плату (а частіше за все такі сім'ї виховуються ще й без батьків і сторонньої допомоги), оскільки мати або опікун дитини (дорослого) з інвалідністю присвячує весь свій вільний час догляду за хворим та докладає максимум зусиль, аби поставити його на "ноги", адже такі люди є такими ж рівноправними членами суспільства, як і ми з Вами. Закони, положення і т.ін. про інклюзію в дитячих садках та школах працюють лише на папері, а в житті такі матері виборюють право своєї дитини бути членом все того ж суспільства. Це не просто слова, а факти, з якими ми стикаємось щодня!

У зв`язку з викладеним вище ВИМАГАЄМО переглянути алгоритм розрахунку соціальної допомоги по інвалідності та виходити не з розрахунку прожиткового мiнiмуму (як зазначено у статті 2 ЗУ "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям інвалідам"), а з розрахунку мінімальної з/п по Україні на 2 членів сім'ї (дитини та матерi (опікуна) або запропонувати інший алгоритм розрахунку соціальної допомоги, при якому родина, що виховує дитину чи дорослого з інвалідністю, матиме змогу оплачувати свої витрати.

Дуже сподіваємось бути почутими, бо дорослі та діти з інвалідністю гідні кращого життя!".

Підтримайте петицію! Не будьте байдужі! Долю таких діток - і у ваших руках!

З війни - до підземного переходу: Мережу вразила історія військового, який пройшов "гарячі" точки, а тепер отримує 300 грн і просить гроші на хліб та ліки

п’ятниця, 16 лютий 2024, 16:24

Віталію Лашевичу 61 рік. Він вижив на фронті, пройшов справжнє пекло в найгарячіших точках, був поранений на війні, а тепер змушений стояти в переході з простягнутою рукою - просити гроші на ліки та виживання, передають Патріоти України. . Сайт ТСН.ua...

Кінці у воду? У СБУ заявили, що співробітників, які слідкували за Bihus.Іnfo, наказом Малюка відправили на Донбас

п’ятниця, 16 лютий 2024, 8:26

Без допиту фігурантів скандалу вийти на замовника незаконного стеження буде набагато важче, якщо взагалі сожливо. Журналісти отримали відповідь СБУ на запит. Зокрема, в Bihus.Іnfo цікавилися, чи продовжують виконувати свої службові обов’язки представни...