"12 липня 1711 року, щоб уникнути полону, майбутній герой усіх російських рейтингів Петро Перший вдався до поширеного серед московитів засобу", - український дипломат

"Не думаю, що, призначаючи інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО на 12 липня, організатори здогадувались про символічність обраної дати. А між тим, це день, який російські історики згадують дуже неохоче", - пише український дипломат та письменник Сергій Борщевський на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"12 липня 1711 року на березі річки Прут - після того, як московське військо на чолі з Петром Першим було оточено військами коаліції, - Московія (самоназва Росія з'явилася згодом) уклала ганебний мир з переможцями.

Мир від імені Московії підписував не тодішній лякливий цар, а на його доручення граф Борис Шереметєв. І ще одна цікава деталь: щоб уникнути полону, майбутній герой усіх російських рейтингів Петро Перший вдався до поширеного серед московитів засобу - підкупу.

А переможцями були учасники тодішньої коаліції, що заповзялася зупинити московську експансію, - османський султан Ахмед Третій, кримський хан Девлет Другий Герай, український гетьман Пилип Орлик, кошовий Кость Гордієнко і (до уваги пана Ердогана) шведський король Карл Дванадцятий.

За умовами мирної угоди, Московське царство передавало Османській імперії контроль за Азовським ейялетом, мусило зруйнувати кілька щойно побудованих фортець, зобов'язалося вийти геть з українських земель, пов'язаних як із Річчю Посполитою, так і тих, що перебували у союзі з найяснішим ханом Криму.

Оговтавшись після поразки, Московія/Росія Прутську угоду, звичайно, порушила.

Отже, по-перше, треба пам'ятати, що Росія при першій же нагоді ламає свої обіцянки, а тому укладати з нею угоди - марна справа.

По-друге, що захопленого московського царя не можна відпускати ні за які гроші.

По-третє, що спрямована проти московської експансії коаліція має перспективи, а надто, коли до її складу входять українці. Адже Росія тому так активно протидіє вступу України до НАТО і - зрештою - тому розв'язала війну, що хотіла, щоб Україна в майбутній війні проти НАТО воювала на її боці.

То чому б НАТО після завершення Вільнюського саміту не передати Україні ті ЗРК Patriot, що оберігають зараз його учасників? Заради майбутнього НАТО українців треба берегти".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Убивства опонентів, які мали полярних прихильників, призведуть до хаосу. Тому мені цікаво не те, хто виконавець убивства Фаріон, а хто смикав за ниточки", - Береза

субота, 27 липень 2024, 22:00

"Коли я писав блог по вбивству Фаріон, то зразу сказав, що ви будете здивовані вбивцею і мотивами", - пише у своєму блозі Борислав Береза, передають Патріоти України. "Зараз бачу сміхуйочки з приводу, що наступною жертвою мав бути Макс Бужанський. Про ...

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького