Банкова знов грає в темну: "Маю чесно сказати, що я не бачив проєкту кластерів, які, за словами Єрмака, "підтримала Україна", - член ТКГ Гармаш

Представник української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш заявив, що йому нічого не відомо про "проєкт ключових кластерів з виконання мінських угод", які, як заявив глава ОП Андрій Єрмак, "підтримала Україна".

Про це журналіст заявив на своїй сторінці Фейсбуку, зазначають Патріоти України.

"Маю чесно сказати, що я не бачив тексту "підтриманого Україною" проєкту кластерів. Як і всі, я бачив три варіанти кластерів, які були злиті в ЗМІ росіянами: франко-німецькі, українські та російські. Український варіант відрізнявся від франко-німецького, а російський, фактично, суперечив і першому, і другому", - написав Гармаш.

Член української делегації в ТКГ зазначає, що пропонований Францією і Німеччиною проєкт кластерів з різних причин не прийнятний як для України, так і для РФ.

"У франко-німецькому є (була) позиція принципово і критично неприйнятна (на мій погляд) для України. Це збереження незаконних збройних формувань (народної міліції) і здійснення нею охорони правопорядку до і після виборів. Як мінімум це суперечить мінському комплексу заходів, який передбачає роззброєння незаконних збройних формувань. Водночас, там є і позиція, яка однозначно і критично неприйнятна для Росії - затвердження кластерів на рівні глав держав і урядів. Це рівнозначно визнанню Москвою себе стороною конфлікту, що перекреслює для Кремля весь сенс його донбаської авантюри і багатомільярдних витрат на неї", - сказано в повідомленні.

Гармаш заявляє, що не вірить у можливість домовитися про мир на Донбасі на прийнятних для України умовах за допомогою кластерів.

"Тому я не вірю в перспективність кластерів, як інструменту закінчення війни. Але я бачу їх потенціал як дипломатичного інструмента тиску на Росію. У повідомленні Єрмака я акцентував би увагу не на словах про "підтримку Україною" франко-німецького проєкту кластерів, а на тому, що "сьогодні Берлін, Париж і Київ повинні говорити одним голосом". Тобто, сьогодні важливий не стільки текст проєкту (проєкт - це всього лише проєкт, його можна доробляти), скільки єдина позиція трьох столиць. Він все одно неприйнятний для Москви в такому варіанті суб'єктів його підписання", - написав він.

Журналіст нагадує, що підписання Росією будь-яких документів не означає, що вона буде їх виконувати.

"Але навіть якщо уявити неймовірне і Путін погодиться підписати кластери, то це не означає, що Росія стане їх виконувати, якщо вона залишається зацікавленою в конфлікті - ми вже маємо досвід мінських угод, підписаних представниками РФ ... А вона залишається зацікавленою! Особливо після того, як, по суті, зробила Україну майданчиком з'ясування відносин зі США", - зазначив Гармаш.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...