"Без ракет ППО Україна може програти влітку": Військовий експерт проаналізував, наскільки серйозна зараз ситуація

До кінця березня в України можуть закінчитись ракети ППО для захисту міст, пише видання The Washington Post. Припускають: якщо американський Конгрес не ухвалить допомогу, то влітку Україна взагалі може програти. Це суто політична заява, щоб вплинути на Конгрес, чи реальна загроза, розповів Тарас Жовтенко, експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

Насправді це відсотків на 70 політична заява, яка зараз спрямована на те, щоб натиснути на Конгрес, і зрештою, щоб вони припинили оці політичні ігри довкола цього законопроєкту про військову допомогу. Насправді це спосіб впливу на Конгрес і, відповідно, [свідчить] те, що ситуація вже є максимально серйозною.

Але паралельно ми не повинні забувати, що певний запас міцності Білий Дім для України все-таки підготував. Ще наприкінці минулого року, коли для адміністрації [президента США Джо] Байдена стало очевидно, що будуть певні проблеми з проходженням цього законопроєкту щодо фінансування військової підтримки України в першу чергу в Конгресі, Білий Дім домовився з кількома партнерами США, з кількома союзниками про те, що з паралельними програмами двосторонньої співпраці між США і цими країнами буде шанс того, що Америка буде отримувати потрібні для України боєприпаси і, відповідно, передавати їх потім в Україну.

Щонайменше про дві такі домовленості відомо. Перша — з Південною Кореєю про виробництво артилерійських снарядів. І там схема така, що американці викуповують ці снаряди в Південної Кореї і потім вже внутрішніми організаційними [документами] вони можуть регламентувати те, як далі ці снаряди будуть потрапляти на територію України.

І другий момент — це те, що американці домовилися із Японією про виробництво додаткових ракет-перехоплювачів для систем Patriot. І ці ракети японці роблять для американців, але теж за певними організаційними механізмами потім американці мають можливість передавати свої власні перехоплювачі до Patriot Україні, тому що Японія поповнює їхні склади. І в такий спосіб, принаймні цими двома моментами, певною мірою вдалося ситуацію пом’якшити.

Але ми чудово розуміємо, що стратегічно це проблему не вирішує, тому що ті об'єми, які закладені в цей законопроєкт про фінансову допомогу Україні… А там ще і Ізраїль, до речі, і Тайвань залишаються в такій самій ситуації, як ми, тільки вони не воюють так, як війна йде в нас. Але стратегічно ті об'єми фінансування, які є в цьому законопроєкті, передбачають набагато більшу допомогу, аніж те, що Білий Дім може регулювати зараз за рахунок цих двосторонніх домовленостей з іншими союзниками і, відповідно, пробувати хоча б намагатися втримати ситуацію на плаву.

І літо як такий дедлайн, я думаю, тут називається теж не просто так. Ми пам’ятаємо, що ситуація з постачанням Україні F-16 мала би, з практичної точки зору, зрушитися з місця в кінці зими — на початку весни. Але ми вже маємо середину березня. І насправді ми бачимо, що трошки відкладається це питання.

Питання захисту повітряного простору України і нашої здатності захищатися, зокрема від ракетних ударів, насправді ж залежить не лише від кількості перехоплювачів, які в нас є, до наземних зенітно-ракетних комплексів. Багато в чому ефективність захисту повітряного простору України буде залежати від того, наскільки швидко і в якій кількості ми почнемо отримувати цю західну авіацію і з тими системами озброєння, які дозволять нам бути набагато ефективнішими в тому, щоб збивати і російські крила, і ракети, і ті російські безпілотники, які вони використовують для ударів по нас.

Джерело: Радіо НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Це найбільша атака по РФ! Полетіли сотні дронів. Після атаки почався колапс, - Снєгирьов

понеділок, 20 травень 2024, 9:40

Росію і тимчасово окупований Крим накрила наймасштабніша атака безпілотників. Ціллю Сил оборони України були об'єкти критичної і нафтопереробної інфраструктури, а також кораблі Чорноморського флоту РФ. Російські ЗМІ вважають, що масова атака була прове...

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...