"Болгарська парасолька", "поцілунок смерті" та інші: ТОП-5 видів озброєння часів холодної війни (фото)

За часів холодної війни свої новітні розробки в сфері озброєння СРСР тримав у суворому секреті. Причому деякі з них були досить незвичайними.

Про топ-5 видів таємної радянської зброї, про яку не так давно стало відомо громадськості, розповідають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

1. Помада-пістолет

Пістолет, замаскований під металеву губну помаду, був одним з найцікавіших прикладів шпигунської зброї часів холодної війни. Він ще був відомий як "поцілунок смерті". Зафіксовано було лише один екземпляр такої "помади" – його конфіскували в 1965 році на кордоні Східної і Західної Німеччини. Знаряддя було заряджено одним 4,5-міліметровим патроном, а перезарядити його було неможливо, тому використовувався "поцілунок смерті" в крайніх випадках.

2. Парасолька з отрутою

"Отруйна парасолька", або "болгарська парасолька", була ще однією зброєю для шпигунів в СРСР і використовувалася для оперативних завдань. Натисканням кнопки на рукоятці з кінця парасольки викидався клинок, отруєний рицином. Як відомо, "отруйною парасолькою" в 1978 році в Лондоні був убитий болгарський письменник Георгій Марков. Спецагент вколов смертельною зброєю Маркова в ногу, і через три дні отруєний письменник помер.

3. Підводний човен "Акула"

Наприкінці холодної війни в СРСР було побудовано найбільший в світі підводний човен класу "Акула" ("Тайфун" за класифікацією НАТО). Його довжина – 175 метрів, ширина – 23 метри. Крім 20 балістичних ракет, "Акула" була озброєна шістьма торпедними апаратами. Приводили в рух гігантський підводний човен два ядерні реактори.

4. "Сухий Т-4"

У 60-х роках найкращим засобом доставки ядерних боєголовок до місця призначення вважалися висотні бомбардувальники. США почали розробляти XB-70 Valkyrie, а СРСР у відповідь – власний бомбардувальник Т-4, здатний розвинути аналогічну швидкість. Сухий Т-4 практично повністю був зроблений з титану і нержавіючої сталі.

5. Аеросани

В умовах непростого клімату за часів Другої світової війни в СРСР йшли розробки спеціальних транспортних засобів. Аеросани були, мабуть, одним з найбільш незвичайних і ефективних з них. По суті, вони являли собою легкоброньовані звичайні сани, обладнані двигуном з пропелером.

Аеросани могли розганятися до 140 км на годину, рухаючись по снігу. Найвідомішими були аеросани НКЛ-26 з кулеметом, які СРСР використовував в радянсько-фінській війні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...