Будьте здорові! Штучні підсолоджувачі стимулюють поширення в організмі стійких до антибіотиків бактерій

Замінники цукру не так шкідливі для організму, проте вони можуть накопичуватися в кишечнику і стимулювати живучі там бактерій до обміну генами і поширенню стійкості до антибіотиків.

Штучні підсолоджувачі вважаються порівняно безпечними замінниками цукру. Неймовірно солодкий смак дозволяє додавати їх в страви в мінімальній кількості і не отримувати додаткових калорій. Їх застосування особливо актуально для хворих, які страждають ожирінням і діабетом II типу. Такі речовини вкрай інертні, не засвоюються організмом і виводяться назовні. Однак в процесі їх концентрація збільшується, доходячи до десятків міліграмів на літр в сечі і до сотень - у товстому кишечнику. Тому Цзяньхуа Го і його колеги з австралійського Університету Квінсленда вирішили перевірити, як підвищені кількості підсолоджувачів можуть впливати на мікрофлору. Як повідомляє Naked Science, їх робота представлена в статті, опублікованій в The ISME Journal, передають Патріоти України.

Автори вивчили чотири поширених підсолоджувача - сахарин, сукралозу, аспартам і ацесульфам. Виявилося, їх присутність викликає у бактеріальних клітин цілий ряд стресових реакцій. Серед таких реакцій - і активна кон'югація, прямий контакт між парою клітин, в ході якого відбувається горизонтальний перенос частини генів з однієї в іншу. Саме так йде поширення генів, що забезпечують стійкість до дії антибіотиків, що цілком може відбуватися з кишковою мікрофлорою у людей, постійно вдаються до підсолоджувачів.
Варто додати, що глобальне споживання штучних підсолоджувачів перевищує 150 тисяч тонн. Разом зі стічними водами вони потрапляють в навколишнє середовище, присутність таких речовин виявляється в підземних водах і відкритих водоймах. Тому їх вплив на поширення стійкості до антибіотиків може проявлятися не тільки в організмі людини, але і в природі.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗСУ поспішають використовувати ATACMS, поки росіяни не адаптувалися – Newsweek

субота, 4 травень 2024, 20:43

Російська армія за час війни, розв'язаної РФ в Україні, продемонструвала вміння адаптуватися до нової зброї, яка з'являється у розпорядженні ЗСУ. Ймовірно, війська РФ вже розпочали цикл адаптації до застосування американських далекобійних балістичних р...

Подробиць поки що не розповідає: Трамп виношує "мирний план" для України - ЗМІ

субота, 4 травень 2024, 20:14

Кандидат від Республіканської партії на виборах президента США Дональд Трамп розробив детальний план мирного завершення війни в Україні. Однак, до виборів його розголошувати не будуть. Про це повідомляє The Telergaph із посиланням на джерело, близьке д...