"Через пекло в рай": Чому не всіх пускають у Крим (відео)

Історії перетину адмінмежі з Кримом.


photo collageВід 8-ї ранку 9 серпня 2020 український уряд обмежив роботу контрольних пунктів в’їзду-виїзду на адмінмежі з окупованим Кримом. Причина – запобігти поширенню COVID-19. Як перетинають адмінмежу під час карантину? І які саме обмеження запровадили 9 серпня? Пише видання Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Літня пара з Вінниці. Приїхали до Криму у березні, провідували доньку та сина

«Ми виїхали з України ще з пів року тому, застали там карантин і просиділи на карантині аж до серпня місяця. Сусіди наші за цей час посадили нам і картоплю, і кукурудзу – все посадили. Вже подзвонили, сказали, що цибулю вже вибрали. Вам залишилось тільки картоплю і кукурудзу жати, все інше зробили. ...По вайберу прислали: «Бачите, де сидимо – це ж у вас на кухні».

Чоловік з Вінниці повертається додому з Криму

Кримчанка Ірина приїхала на материк. У Криму доглядає 92-річну матір

«Я відмовилась від російського громадянства, тому я пройшла за українським документом. ... За закордонним паспортом. Я живу там з посвідкою на проживання, тому що я сама кримчанка корінна, яка народилася там, і прописана з 1990-го року».

«... дуже жорстко ... Той що сидів на російському кордоні, він мене просто там лякав, я не знаю для чого це, я сама маю інвалідність, була засмучена і дуже здивована».

Кримчанка Ірина перетнула адмінмежу і прямує на материк

«... у мене в Криму мама 92 роки, яка ветеран війни, і я дзвонила до прикордонного управління російського в Сімферополь. ... Мене попередили, що за наявності громадянина Росії – родинний зв'язок, тобто мама, і я повинна надати копію її паспорта російського, плюс документи, що підтверджують ступінь споріднення, тобто свідоцтво про народження. ... Навіть якщо у мене мама з російським громадянством, вона ж для мене мама, правильно»?

Мати з сином перетнули адмінмежу з Кримом до обмежень 9 серпня

«В Україну в'їжджаємо за українським паспортом, на російське (КПВВ – ред.) за російським. Якщо у нас, наприклад, прописка кримська і немає з собою російського паспорта, просто сплачуєш адмінштраф за українським паспортом і їдеш далі. ... Ми робили тест (тест на COVID-19 – ред.) англійською мовою, в'їжджали, так просто швидше. Можна там зробити за місцем, але тут краще, швидше».

Ярослав. Їде до Криму до брата

«Я їду до брата, не знаю пропустять – не пропустять, там повинні підвезти документи, що я брат, а як буде, не знаю. ... Я постійно дивлюся Крим.Реалії! Мені цікаво».

Ярослав примує до Криму до брата

Кримчанин їде складати іспит до Державної морської академії у Херсоні

«Ми їдемо на вступ до морського коледжу. Академії. Нам зробили виклик з Академії. Їдемо, все законно».

Тетяна, живе на кордоні з Польщею. До Криму їде лікуватися, її подорож триває 5-ту добу

«У нас українські паспорти, ми їдемо на лікування в санаторій. Документ-направлення з української сторони, запрошення з російської сторони. Ми без одного документа не проїхали в п'ятницю і надіємось, що тепер ми перетнемо кордон. ...Це має бути ліцензія в санаторій, надання таких послуг, вони мають підтвердження, що ми зробили оплату, і що з такого-то числа певні люди – хто, що, на коли. ... Справді заїхати за українським паспортам неможливо, нехай люди навіть не їдуть, це серйозно. Якщо є лікувальні запити, які дійсно треба їх вирішити - тільки в таких випадках».

Тетяна прямує до Криму на лікування

Киянка приїхала до Криму, перетинала адмінмежу 10 годин

«Через пекло в рай, з Києва. ... 10 годин проходити кордон. Але незважаючи ні на що, я задоволена. Неприємно, але я готова була це терпіти, щоб приїхати до Криму. ... Дуже довго наші документи, ну всі документи. Паспорти, причина в'їзду, у мене тут мама, її дані. Просто дуже повільно рухається черга. Скільки їздимо – це перший раз так довго. …. Я з дитиною, дозвіл тата, дитини документи, це все дуже довго. ... Починали перетинати затемна, трошки замерзли, потім трошки спеклися, нічого, нормально. ... Водій чекав нас теж з 4-ої ранку, ми вийшли о пів на третю дня і він нас дочекався, щоб розвезти нас».

Киянка перетнула адмінмежу з Кримом

Жінка з російським паспортом у черзі до лабораторії в Сімферополі, хоче здати тест на COVID-19

«Ось зараз труднощі виникають, коли в натовпі народу перебуваєш, на спеці. У черзі на коронавірус (здачу аналізу – ред.) приймають тільки 3 години на день. ...Люди стоять відучора, записуються на цей тест, щоб здати аналізи. Тому що всі ж хочуть відпочивати, всі ж хочуть ніби легально відпочивати. ...Аналізи будуть готові за 10 днів».

Які обмеження запровадив український уряд, Крим.Реалії пояснив Іван Шевцов – керівник пресслужби Херсонського прикордонного загону Держприкордонслужби України.

«Що стосується громадян, які прямують з Криму на материкову Україну, то ми пропускаємо лише тих, хто має прописку на материковій частині України, тимчасово перебували в Криму і зараз так само повертаються додому. … На територію Криму ми пропускаємо лише тих громадян, які тимчасово перебували на території материкової України і мають відповідну прописку на території окупованого Криму або міста Севастополь і прямують додому».

Іван Шевцов – керівник пресслужби Херсонського прикордонного загону Держприкордонслужби України
Є винятки. Це підстави гуманітарного характеру, які можуть дозволити перетнути адмінмежу – розповідає Шевцов.

«До підстав гуманітарного характеру ми відносимо питання возз'єднання сім’ї, якщо один з родичів проживає на материковій частині України або в Криму, і сім’я хоче возз’єднатися. Також в разі смерті або захворюваності близьких родичів, також абітурієнтам для складання екзаменів або на навчання».

Мобільний додаток «Дій вдома»

Подорожувальники мають встановити додаток «Дій вдома» і після прибуття на материкову Україну пройти двотижневу ізоляцію – нагадує Іван Шевцов. Але якщо результат тесту на COVID-19 буде негативним, самоізоляцію можна зупиняти.

Також не потрібна самоізоляція для кримчан-абітурієнтів, які прибули на материк для вступу. Своєю чергою, російські прикордонники послуговуються розпорядженням 635 Р уряду Росії. Іноземних громадян, і громадян України зокрема, до Криму пропускають в окремих випадках: до близьких родичів, на похорон, до родича, який потребує догляду, на лікування і для офіційного працевлаштування на висококваліфіковану роботу.



Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Відповзав зі спущеними штанами: Пікантне поранення окупанта перетворило його на справжнє посміховисько (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:34

Російський загарбник несподівано для самого себе здобув перемогу у конкурсі на найпікантніше поранення, в якому навіть не планував брати участь. Такий вердикт винесли користувачі соцмереж після публікації українськими військовими відео, на якому окупан...

"Демілітаризувала" власна ППО: Біля Севастополя впав російський військовий літак (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:23

Біля окупованого Севастополя впав російський літак, за даними окупантів, це міг бути Су-35. Про це повідомили місцеві пабліки, які зафіксували падіння палаючого літака і пілота, який катапультувався, передають Патріоти України. "Російське ППО як крок д...