"Чи зустрічали ви застереження, що диня - "смертельно небезпечна"?" - дієтолог Скиталінська

"Живіше всіх живих, як думаєте, що? Міфи! Особливо міфи у харчуванні. Про їжу та дієти не говорять хіба праски та пилососи. А коли щось повторюють дуже часто на телебаченні, пишуть газети та журнали, в певний момент якась думка стає загальноприйнятою і відключається критичне мислення", - пише лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Мабуть кожен із вас хоча б раз зустрічав застереження, що диню потрібно їсти окремо, що її не можна ні з чим поєднувати, інакше вона у шлунку гнитиме, не перетравиться, але в будь-якому разі, це небезпечно і ми можемо навіть померти.

Коли ж задатися метою і почати шукати хоч якісь серйозні наукові дані, скільки людей померли від змішування дині з іншими продуктами, їх не виявиться.

"Ноги" у цього та багатьох інших міфів ростуть з популярного колись напрямку про роздільне харчування. Започаткував його натуропат Герберт Шелтон, який не був ні лікарем, ні науковцем, але склав таблицю несумісності продуктів, з якою потрібно начебто звірятися перед тим, як щось поїсти.

Від дині в тій таблиці відвернулися всі продукти. Така собі диня-вигнанець.

Правда, про цю таблицю нічого не чули французи, італійці, іспанці і продовжують, як ні в чому не бувало, їсти диню з прошуто, сиром і з усім підряд. Не розуміють, на яку смертельну небезпеку наражаються. Я навіть скажу більше: під час конференції з довголіття у Лос-Анджелесі в 2018 році в якості здорових снеків подавалися горіхи, диня, кавун, темний шоколад і кава.

Насправді організм людини - це прекрасна і дуже складна система, яка за величезний період еволюції пристосувалася до вживання змішаної їжі.

Процес травлення починається вже в роті, там розщеплюються молекули вуглеводів, продовжується у шлунку - там молекули білків розщеплюються до амінокислот, а потім вся ця ріденька кашка зі шлунку маленькими порціями потрапляє у 12-палу кишку, і там вже сумішшю ферментів та жовчі білки, жири та вуглеводи повністю розщеплюються і просуваються у тонкий кишечник, де всмоктуються, і потрапляють в кров, а з неї - на основну "фабрику" - печінку.

Якщо подивитися, з чого складається диня, то в ній є багато води (до 90%), розчинних вуглеводів - глюкози, фруктози та сахарози (складають 90% сухого залишку), вітаміни (С, К, фолати), багато калію, трошки магнію, фосфору, а також органічні кислоти (яблучну, лимонну та інші), сліди жирів та амінокислот. Ці цифри лише приблизні і залежать від багатьох факторів - сорту, клімату, присутності сонця і навіть розподілу в плоді - ми знаємо, що серединка найсолодша, а до самої шкірки не обгризаємо.

Коли ми це зрозуміємо, нам буде важко стати жертвою чергового міфу, навіть якщо його повторюють "зірки" телебачення та інстаграму. Тим, хто висуне останній аргумент - різну активність ферментів та різну кислотність, нагадаю, що потрапляючи зі шлунка в 12-палу кишку, суміш нейтралізується бікарбонатом натрію, який виділяється підшлунковою залозою.

Тож підсумовуючи: диня - це природний десерт, солодощі, тому їсти її бажано, як вишукані солодощі - трошки і смакуючи. Диню можна додавати в смузі, змішувати з кисломолочним сиром, блакитним, моцарелою, оздоблювати нею запечену рибу, овочеві салати, каші. І всюди вона буде доречна".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Наші мужні бійці знищать два важливі об'єкти": Відома тарологиня заінтригувала передбаченням про Крим (відео)

четвер, 2 травень 2024, 13:06

Переможниця "Битви екстрасенсів", тарологиня Яна Пасинкова передбачила знищення двох об'єктів у Криму. Вона наголосила, що чекати залишилось недовго. Про це вона сказала на своєму ютуб-каналі, передають Патріоти України. . Яна Пасинкова зазначила, що ...

Пішли на концерт Кообзона: ЗСУ ліквідували капітана армії РФ і ще кілька офіцерів (фото)

четвер, 2 травень 2024, 12:40

В Україні "знайшов смерть" капітан-окупант Батін Олексій - військовий злочинець, який брав участь у незаконному вторгненні на українські території. Про його ліквідацію повідомив офіцер Збройних сил України Анатолій Штефан "Штірліц", передають Патріоти ...