День тиші: Чи розповсюджується він на соцмережі і що загрожує агітаторам-порушникам

Попри відсутність покарання за агітацію в Інтернеті та в соцмережах, у МВС не радять цього робити.

Завтра, 30 березня, в Україні так званий день тиші. Це означає, що в цей день заборонено будь-яку передвиборчу агітацію за будь-якого чинного кандидата в президенти України на виборах-2019. В соцмережах, тим часом, активно обговорюють, чи можна в цей день щось писати від себе особисто і яке за це буде покарання. Патріоти України пропонують вам розібратися в цьому питанні.

Загалом, мета, з якою придумали день тиші - забезпечити виборцям самостійність вибору, захистити від можливого випадкового впливу, психологічного тиску. Але з розвитком соцмереж цей захід остаточно втратив сенс.

Почнемо з "Фейсбука", як найбільш політизованої соцмережі. Тут ви, і взагалі будь-хто, може писати про кандидатів в президенти що завгодно, адже більшість сторінок - анонімні навіть при тому, що там ваше фото, ваше прізвище і ваші дописи. Ви можете заявити, що хтось вами просто прикидається і не відповідати за зміст сторінки. Теоретично, нести відповідальність за порушення дня тиші своїми дописами у "Фейсбуці" могли б тільки ті, в кого особиста сторінка підтверджена і має отаку галочку.

В "Твіттері", "Телеграмі" та "Інстаграмі" підтверджених сторінок взагалі нема, тож там ви можете агітувати скільки заманеться.

Хоча і для власників підтверджених сторінок покарань за передвиборчу агітацію у день тиші в соцмережах, по інформації МВС, нема. Ба більше, ви можете позиватися до суду, оскільки обмеження волі на вільне вираження своїх поглядів суперечить Конституції України.

Агітація в Інтернеті заборонена лише для інтернет-ЗМІ. Забороняється вести агітацію в засобах масової інформації, за допомогою зовнішньої реклами, тощо.

Стаття 58 Закону про вибори президента України говорить, що такою агітацією є оприлюднення в друкованих, аудіовізуальних та електронних ЗМІ політичної реклами. Тобто блогери, волонтери, громадські активісти та інші не зареєстровані як ЗМІ лідери громадської думки можуть в цей день закликати голосувати чи не голосувати за ту чи іншу особу. Відповідальність за це для них, як повідомив на прес-конференції радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко, не передбачена.

Разом з тим він додав, що попри відсутність покарання за агітацію в Інтернеті та в соцмережах, у МВС не радять цього робити, оскільки в Україні немає сталої судової практики щодо таких випадків, і невідомо, як суди можуть відреагувати на подібні правопорушення.

Як відповідатимуть за агітацію в день тиші ЗМІ теж не дуже зрозуміло. У відповідності до ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення за проведення передвиборної агітації поза строків, у заборонених або невстановлених законом місцях, пересічного громадянина можуть оштрафувати на 30-50 неоподаткованих мінімумів, а посадових осіб – на 50-80.

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗСУ поспішають використовувати ATACMS, поки росіяни не адаптувалися – Newsweek

субота, 4 травень 2024, 20:43

Російська армія за час війни, розв'язаної РФ в Україні, продемонструвала вміння адаптуватися до нової зброї, яка з'являється у розпорядженні ЗСУ. Ймовірно, війська РФ вже розпочали цикл адаптації до застосування американських далекобійних балістичних р...

Подробиць поки що не розповідає: Трамп виношує "мирний план" для України - ЗМІ

субота, 4 травень 2024, 20:14

Кандидат від Республіканської партії на виборах президента США Дональд Трамп розробив детальний план мирного завершення війни в Україні. Однак, до виборів його розголошувати не будуть. Про це повідомляє The Telergaph із посиланням на джерело, близьке д...