До "карантинного сепаратизму" і закликів "не слухати Київ" буквально половина кроку, - політолог

Реакція очільників тих населених пунктів, які не потрапили у "зелену зону", була прогнозованою.

"Заяви, які лунають у контексті розмежування України на "кольорові зони" від міських голів, потребують уваги, а проблеми, які їх обумовили – вирішення. Власне, урядова ідея з "кольоровими зонами" і була покликана мінімізувати карантинні обмеження по більшій частині території України", - пише політолог Петро Олещук на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Однак реакція очільників тих населених пунктів, які не потрапили у "зелену зону" теж прогнозована. Вони мусять реагувати на запити очолюваних ними громад, а громади у своїй масі не хочуть ні нових обмежень, ні відновлення тих обмежень, що були раніше.

Однак найгірше, що може відбутися у цій ситуації – це перетворення теми "карантинної війни" на базову концепцію на наступних парламентських виборах, де міські голови грають ролі "добрих поліцейських" у протистоянні зі "злими поліцейськими" в особі державних органів. Так і до "карантинного сепаратизму" і закликів "не слухати Київ" буквально половина кроку.

Що робити? Зрозуміло, що зараз ніхто у повному обсязі карантин не відновить. Якими би не були показники. Карантин не користується підтримкою у суспільстві, і не буде користуватися без різкого та катастрофічного погіршення ситуації, і це треба враховувати. Які би графіки не малювали у Києві, на місцях бачення ситуації буде іншим. Це реальність, воювати з реальністю – це даремна витрата ресурсів.

Отже, Уряд має скоординувати роботу з органами місцевого самоврядування таким чином, аби саме вони брали на себе ухвалення рішень по карантинним заходам, а також брали на себе відповідальність за їх ухвалення/неухвалення. Інакше нас просто чекатиме 3 місяці політизації цієї проблеми та сперечань, хто "поганий" а хто "добрий", і "хто у всьому винуватий".

Рішення про обмеження має ухвалювати самоврядування. І всі повинні знати, що за те, що ситуація прекрасна/погана, несе відповідальність теж воно. Децентралізація – так децентралізація. Органам же державної влади слід зайнятися у першу чергу підготовкою до усіх можливих восени критичних ситуацій, і це теж, очевидно, треба робити в координації з органами місцевого самоврядування.

Найголовніше, що тут треба зрозуміти, що нормальна держава починається там, де органи самоврядування займаються своїми питаннями, а державної влади – своїми. Це і є "децентралізація". Ну і самоврядування дійсно може бути більш гнучким та ефективним, але у деяких питаннях без держави – ніяк. Ну і останнє, що нам зараз потрібно, реанімація різномантіних форм сепаратизму та "Услышьте [вставте потрібну назву]".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...