"Дурне поїхало в турне": Чим обернулись спроби "Ріббентропа Четвертого рейху" налаштувати європейців проти Кримської платформи, - журналіст

Спроба очільника російського МЗС зімітувати інформаційну протидію "Кримській платформі" у ЄС завершилася не надто вдало. Навіть держави, пов'язані з Росією достатньо тісними економічними зв'язками, наразі не продемонстрували навіть найменшого бажання "врахувати позицію Росії" у питанні стосовно Криму. Про це пише журналіс-міжнародник Тарас Паньо, зазначають Патріоти України.

Очільник російського МЗС останній місяць виступав у нехарактерній для себе ролі. Його було призначено одним із лідерів виборчого списку прокремлівської "Єдиної Росії", і він об'їжджав неозорі російські простори. Агітуючи за партію, рейтинг якої залишає бажати кращого, і розповідаючи тамбовським та ростовським робітникам про "складне міжнародне становище" та антиросійські підступи колективного Заходу.

Втім, цього тижня очільник російської дипломатії повернувся до звичної ролі і з понеділка вирушив у масштабне європейське турне — до Угорщини, Австрії та Італії. Офіційно задекларовані цілі подорожі — вельми розпливчасті. "Двосторонні стосунки... боротьба з пандемією коронавірусу... ситуація в Афганістані, Лівії та Сирії" — зазначено в цілях візиту.

При тому що будь-яка із трьох країн якось не дуже схожа на активного геополітичного гравця в регіоні Близького Сходу. Та й спільна "боротьба з коронавірусом" у Росії є тільки з Угорщиною, яка закупила партію "Спутника V" — хоча великого ажіотажу серед охочих колотися російською вакциною там не спостерігається. Іще один потужний інформпривід, який супроводжував візит Лаврова до Будапешту - необхідність підписання нового довгострокового договору на постачання газу російським "Газпромом". Втім, підписання чергової угоди після завершення попередньої — теж ніби не є справою такої важливості, яка б вимагала переговорів на рівні міністрів закордонних справ. Тим паче, що й договір наразі ще не підписано.

Натомість провівши сеанси спілкування з посадовцями в Угорщині та Австрії, Сергій Лавров неодмінно заводив розмову про Крим. Ну, або ж питання на цю тему задавали журналісти, яких очевидно цікавила реакція Росії стосовно Кримської платформи, яку в ці дні було сформовано.

Цілком логічним за такої ситуації виглядає припущення, що саме задля інформаційної протидії Кримській платформі і був спланований та проведений візит Лаврова до тих європейських країн, які, з відомою долею умовності, можна назвати зараз якщо й не союзниками Росії — то, принаймні, найменш жорсткими опонентами Москви.

Прес-конференції у цих європейськи державах, звісно, дали Лаврову можливість вкотре публічно, перед мікрофонами європейських ЗМІ, повторити всі свої думки про те, що Кримька платформа — це "шабаш націоналістів", "безглузда акція", і так далі. Додавши кілька речень критики на адресу очільника європейської дипломатії Жозепа Борреля та зовнішньої політики США.

Але тим геополітична вигода від візиту, схоже, практично й вичерпалася. Тому що навіть у максимально дружньому до Москви Будапешті, максимально несхвально налаштований до України очільник угорського МЗС Сійярто відповів на поставлене йому питання про саміт Кримської платформи коротко і просто. "Тут наша позиція однозначна: ми завжди підтримували суверенітет України, це ніколи не було під питанням", - заявив він.

Аналогічною була і ситуація в Австрії, де Лавров, відповідаючи на запитання про можливість візиту до окупованого Криму офіційною делегацією з Австрії, висловив переконання, що таке "бажання у Австрії є". На що його австрійський колега Александр Шелленберг заявив: "Не хочу тебе розчаровувати, Сергію, але зараз немає ні бажання, ні наміру направити делегацію в Крим". Російська "постправда" — доволі небезпечна штука, якщо приписувати якісь наміри людині, яка стоїть поряд і може сказати те, що думає. Танців із главою австрійської дипломатії, як то було у Путіна з Карін Кнайсль, Лавров організувати не зміг. Напевно і Шелленбергу після цього інциденту місце у раді директорів "Роснєфті", як то було із Кнайсль, не запропонують.

Тож за результатами візитів до Угорщини та Австрії можна чітко сказати, що російська спроба прозондувати єдність ЄС у питанні Криму показала Кремлю не надто втішний результат. І хотілось би сподіватися, що відвідини Італії пройдуть в аналогічному ключі.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...