Експерт із меліорації розповів, чому скидання окупантами води з Каховської ГЕС небезпечне навіть для Києва та сусідів України

Директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк розповів, яку небезпеку несе скидання води з Каховської ГЕС у тому числі для Києва. Через дії російських окупантів можуть бути порушені правила експлуатації водосховищ на Дніпрі. В результаті виникне загроза для 70% населення України, передають Патріоти України.

Як заявив Яцюк в ефірі національного телемарафону: "Скидання води з Каховського водосховища має наслідки в тому, що на Дніпрі знаходяться 6 водосховищ, які взаємопов'язані правилами експлуатації. І потрібно розуміти, що 2 найбільших водосховища цих, Кременчуцьке і Каховське, в яких зосереджені 44 кубокілометра води. Це найбільші водосховища, в яких зосереджено 2/3 води".

Яцюк погодився з висловлюванням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про ризики для 70% населення України у зв'язку зі зливом води з Каховської ГЕС. За словами директора Інституту, необхідно розуміти, яким способом мінімізувати наслідки скидів.

"Навіть для того, щоб убезпечити Запорізьку атомну станцію, нам потрібно думати, яким чином або стабілізувати рівень води, або певними скидами з вищерозташованих водосховищ врегулювати або мінімізувати цей збиток. Тому що тут ще один контекст — міжнародний. Тому що наслідки спуску води з Каховського водосховища — вони будуть негативними для всього чорноморського басейну, для всіх країн. Тут і наші сусіди можуть постраждати, тому що токсини, які з'являться після того, як загине аквакультура в цьому водосховищі — вона вже почала гинути, ми бачимо — про те, що будуть відбуватися процеси перенесення забруднення, вони будуть загрожувати сусіднім країнам", — підсумував Яцюк.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Жорстоке та безжальне пекло": Відомі фотографи показали моторошні кадри з розбомблених Кринок на лівому березі Херсонщини (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:52

Українські фотографи Костянтин і Влада Ліберови показали моторошні і болючі кадри з розбомбленого села Кринки на лівому березі Херсонщини, передають Патріоти України. На кадрах видно, що в селі, в якому раніше проживало близько тисячі людей, не залишил...

В нагороду отримав грамоту: Одеський ексдепутат передав російській ФСО свою колекцію раритетних авто (фото)

середа, 24 квітень 2024, 22:02

Колишній депутат Одеської міської ради передав колекцію раритетних автомобілів на так звану виставку для федеральної служби охорони в столиці країни-агресора Москві, йому оголосили про підозру у пособництві ворогу. Про це повідомила Одеська обласна про...