Експерт розповів, чим російський БПЛА "Герань" відрізняється від оригінального "Шахеда"

Збитий "Шахед", пофарбований чорним кольором / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Росія побудувала на своїй території два заводи з виробництва іранских дронів Shahed-136. Про це розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін в інтерв’ю "Вечірньому Києву".

За його словами, українські фахівці змогли детально дослідити численні уламки іранських дронів-камікадзе чотирьох типів, які росіяни використовують у війні проти України: Shahed-131, Shahed-136, Mohajer-3 та Mohajer-6. Найбільше Росія використовує модель Shahed-136, яку самі ж росіяни поділяють на три умовні серії: "М", "К" та "Ы".

"Так от безпілотники, які позначені літерою "М" – суто іранського виробництва. "Ы" — приходить у РФ у розібраному вигляді, а потім росіяни збирають їх на своїх заводах. При цьому болгаркою або лазером зрізають усі написи з компонентів, які свідчать про країну виробника, тобто Іран", – пояснює Рувін.

\За його словами, лише "Шахеди" серії "К" росіяни виробляють самостійно. Його корпус росіяни роблять зі склопластику, а його бойова частина важить 51 кг, а не 46,5 кг, як в оригінальних іранських БПЛА. Також є й інші відмінності від іранського дрона. Загалом Shahed-136К є найбільш сучасною та удосконаленою версією, але конструктивно все одно це той самий іранський безпілотник.

За підрахунками Рувіна, в Україні знайдено уламки 3480 "Шахедів" серії "М", тобто повністю іранського виробництва. На них справді немає жодного компонента із написом "Зроблено в Ірані", але країну походження можна ідентифікувати за іншими ознаками.

"Можемо сказати, що росіяни налагодили власне виробництво. Вже є "Шахед-К" з порядковим номером 1614. Тобто стільки безпілотників уже випустили. Загалом Росія запустила щонайменше два заводи з виробництва "Шахедів", – каже експерт.

Він також розповів, що у найперших "Шахедах", знищених в Україні, були деталі зі США, Польщі, Японії та навіть самої України. Зокрема в одному з дронів знайшли кнопковий мобільний телефон з написом українською мовою "вироблено у В’єтнамі".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...