Експерти підрахували, скільки Україні коштуватиме відновлення ядерного арсеналу

Сьогодні аналітик BILD Юліан Рьопке заявив, що українська влада "всерйоз" розглядає відновлення ядерного арсеналу. Експерти Defense Express на прикладі Франції проаналізували, що може включати такий ядерний арсенал та у яку суму може обійтися Україні його утримання, передають Патріоти України.

Аналітики передусім наголошують, що ядерна зброя - це не лише ядерні заряди, а й засоби доставки. Саме тому потрібно подбати про розробку далекобійних ракет та платформ для їх запуску.

Як пишуть у Defense Express, наразі Франція має обмежений ядерний потенціал: 240 бойових зарядів TN75 потужністю у 110 кт та TNO потужністю 100 кт. Вони встановлені у балістичних ракетах M51, які мають роздільні бойові частини з 6-10 блоків. Носіями цих ракет є чотири атомних підводних човни класу Le Triomphant у кожному по 16 таких ракет. Ще 50 боєголовок TNA потужністю 100-300 кт встановлені на ракетах ASMP-A, носіями яких є винищувачі Dassault Rafale.

Вартість експлуатації

Якщо сконцентруватися лише на щорічних витрат на експлуатацію, то, як пишуть експерти, відповідно до бюджету Франції на 2024 рік 14% всього оборонного бюджету розміром 47,2 млрд євро йде у графі "ядерне стримування", тобто 6,6 млрд євро.

"Якщо переводити такі витрати на бюджет України у 2021 році (всі витрати на рівні 1,3 трлн грн - 39,4 млрд євро по тодішньому курсу), то це близько 17% всіх бюджетних витрат. А це вдвічі більше ніж було виділено на всі ЗСУ, або у шість раз більше, якщо порівнювати із бюджетом на закупівлю, ремонт та модернізацію всього озброєння", - йдеться у аналізі.

А якщо до цих витрат додати вартість хоча б засобів доставки, то розробка міжконтинентальних балістичних ракет M51 Парижу обійшлось у 5 млрд євро, а замовлення на них (мінімальний комплект 64 одиниці) у 3 млрд євро, при цьому розробка їх почалась з кінця 80-х, а завершилась у 2010 році, зауважують у DE.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Потрібно більше техніки, людей та зброї": Гетьман спрогнозував, коли війська РФ з усіх сил посунуть на Курахове

четвер, 17 жовтень 2024, 23:40

Російські окупанти можуть спробувати взяти Курахове Донецької в напівоточення. Битва за місто, ймовірно, розпочнеться найближчими тижнями. Про це у коментарі РБК-Україна заявив військовий експерт, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман, передають Патріоти Ук...

Військовий експерт назвав єдиний спосіб, яким росіяни можуть атакувати НАТО

четвер, 17 жовтень 2024, 22:04

У НАТО вже деякий час попереджають про можливу атаку Росії на альянс, зокрема, у розвідувальній службі Німеччини заявили, що Росія може напасти на НАТО до 2030 року. Однак, як сказав військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник, у РФ є лише од...