Експерти розповіли, як ймовірна світова криза може вплинути на Україну

Світ засвоїв уроки попередніх криз і налаштований їм запобігати, відзначають фахівці.

Торгові війни між Китаєм і США стали предметом обговорень на саміті "великої двадцятки" G20 у Фукуоці, Японія. Як заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, торгові конфлікти між країнами є головною загрозою для світового економічного зростання. Більш того – уповільнення зростання світової економіки загрожує перерости в глобальну економічну кризу, зазначив міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

І в такому випадку під сильний удар потрапляють країни з сировинною економікою – такою, як українська, попереджають експерти. "Українська економіка може постраждати, оскільки у нас експорт в основному сировинний. В умовах глобальної фінансової кризи якраз сировинні ринки страждають в першу чергу: ціни на сировину падають, попит скорочується, – каже доктор економічних наук, заступник директора Інституту міжнародних відносин Олександр Шнирков – Оскільки ми експортоорієнтована країна, у нас на експорт припадає приблизно половина ВВП".

Таким чином, світова криза може спричинити скорочення ВВП країни, а значить – знизити і без того невисокий рівень життя середньостатистичного українця. "Можуть бути проблеми з експортною виручкою, відповідно можуть виникнути проблеми з обмінним курсом, це може вилитися в валютну кризу, як у 2008 році", – зазначає керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Однак вітчизняні економісти не поспішають давати прогнози для української економіки в разі світової кризи. Кажуть: поки що на ситуацію впливає занадто багато змінних. "Все залежить від того, чи домовляться США і Китай. Кажуть, Трамп китайців трошки "виховує", і є прогнози, що за півроку вони домовляться", – вважає Шнирков.

Загроза глобальної економічної кризи все ж залишається в теорії, підкреслює Паращій. "Всі пам'ятають кризу і 98-го, і 2008-го року ... Так ніби кожні 10 років якась неприємність трапляється, – міркує Паращій. – Глобальних криз не було 10 років і напрошується, щоб щось таке сталося. Але поки про реальну загрозу кризи я б не говорив".

Експерт зазначає, що уроки минулих криз засвоєні, що робить ситуацію в світовій економіці більш стабільною. "Насамперед, це фінансова система. Вона істотно змінилася після кризи 2008 року. Вона більш стійка. Глобально провели реформу фінансової, банківської системи, змінили саме ставлення до ризиків", – зазначає він.

Крім того, щоб уникнути кризи, Федеральна резервна система США намагається знизити процентні ставки. А це – позитивно і для України, оскільки зможемо брати в борг під нижчі відсотки, говорить експерт.

Однак тримати пальці схрещеними – не найкраща економічна стратегія. Україні, як невпинно підкреслюють економісти, варто переорієнтуватися на експорт товарів з більш високою доданою вартістю, щоб, як мінімум, знизити уразливість перед світовими кризами і чужими торговими конфліктами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...