Як монітор "Краків" обороняв Київ: Українські сліди на Віслі

90-тонний монітор з екіпажем у чотири десятки матросів героїчно бився на водах Дніпра та Десни. Його 100-мілімітрова гаубиця та ще дві 75-міліметрові гармати нищили батареї та переправи противника, прикривала відступ радянських військ.

Наша подорож пов’язана з Віслою у Кракові, передають Патріоти України. Чи задумувалися польські кораблебудівники, спускаючи на воду в 1926 р. на судноверфі Людвіга Зеленевського в Кракові на Гжегушках (наразі незабудований простір між вулицями Гжегожецькою та Людвіга Зеленевського) новий річковий монітор «Краків», про те, що йому доведеться брати участь у боях з німцями за Київ? Чи здогадувалися польські військовики, що більшість суден Пінської військової флотилії будуть служити в радянській Дніпровській, а потім Пінській військовій флотилії?

Розташування верфі на Віслі у Кракові, звідки вийшов монітор «Краків»-«Смоленськ», на мапі Кракова 1920 р. та на сучасному знімку. 1 – позначене місце стоянки моніторів

Верф Зеленевського в Кракові, 1912 р.

Не будемо тут зупинятися на характеристиках даного типу моніторів (їх див. Монітор “Краків”). У вересневій компанії корабель прямих зіткнень з ворогом не мав. Він був затоплений екіпажом 21 вересня 1939 року біля входу в Крулевський (Дніпровсько-Бузький) канал в районі Кузлічина при надходженні Червоної армії. У зв’язку з близькістю сіл, монітор не було підірвано, що дозволило підняти його, відремонтувати та включити до складу радянської Пінської військової флотилії як «Смоленськ».

Монітори “Вільно” і “Краків” біля фабрики Зеленевського в Кракові, 1926 р.


Сучасний вигляд того ж місця на Віслі


З початком радянсько-німецької війни корабель воював у Білорусі. Після вогневого нальоту 26 липня 1941 року корабель з 28 липня перебував на ремонті в Києві. З 7 серпня 1941 р. він був включений у Київську групу кораблів Дніпровського ОРК ПВФ (створений 4 серпня 1941 р. Командир – капітан 3-го рангу Палечек О.Є.) для артилерійської підтримки лівого флангу Київського укріпленого району.

Кораблі загону, головним чином, захищали від літаків переправи та мости. Проте інколи виникали артилерійські дуелі кораблів і німецької артилерії. Зі звіту капітана 2-го рангу Брахтмана Г. І. докладно відомі обставини однієї деталі такої дуелі, в якій брав участь МН «Смоленськ».

Монітор „Смоленськ” на позиціях під Києвом, 1941 р.

На висотах у районі південніше Віти-Литовської стояла далекобійна батарея ворога, позиції якої з КиУР не проглядалися. Батарея (її називали «Чорт») безкарно обстрілювала Дарницький залізничний міст та місто. Вночі з 14 на 15 серпня 1941 р. МН «Смоленськ» зайняв вогневу позицію у протоці напроти с. Віта-Литовська, тобто зайшов у фланг батареї і подавив її. В подальшому, 28 серпня 1941 року монітор увійшов до складу Чернігівського загону річкових кораблів для артилерійської підтримки частин в районі Остра та Чернігова на р. Десна.

Схема контрбатарейної боротьби монітора “Смоленськ» під Києвом у серпні 1941 р.

З 3 – 8 вересня 1941 року монітор взаємодіяв з частинами 15 СК і брав участь у знищенні переправ супротивника в районі с. Бобровиця. 9 – 11 вересня 1941 року «Краків»-«Смоленськ» прикривав відхід частин 45 і 63 стрілецьких дивізій на лівий берег річки Десна біля с. Шестовиця, нижче Чернігова. 11 – 12 вересня 1941 р. брав участь у забезпеченні переправ частин 61 стрілецької дивізії в районі луки – Козероги і Количівка.

Модель Монітора «Смоленськ»


12 вересня 1941 р., зважаючи на неможливість прориву до Києва, за наказом командування «Краків»-«Смоленськ» був підірваний екіпажом в Ладінському затоні на 175 кілометрі річки Десна біля села Ладинка. Виключений зі списків ВМФ 22.09.1941 року.

Корпус монітора і досі знаходиться на тому місці, хоча вже суттєво пограбований та понівечений. Його вдалося обстежити пошуковцям. Варто було б підняти «Краків»-«Смоленськ» та музеєфікувати. Можливо в цьому зможуть допомогти польські фахівці.

Джерело: Експедиція
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Криваві рублі не принесли вбивці щастя: Громадянин Туркменістану, який хвалився катуваннями українців, поплатився на батьківщині

неділя, 19 травень 2024, 4:15

Громадянин Туркменістану Сергій Григорян воював проти України на боці Росії з осені 2022 по літо 2023 року. За цей час заробив на однокімнатну квартиру, яку на надіслані злочинцем гроші придбала у Турменбаші його мати. Проте радіти новому житлу окупант...

"Заробив грошенят" на красиве життя в Камеруні: Темношкірий найманець армії РФ у відчаї відбивався палкою від українського дрона (відео)

неділя, 19 травень 2024, 1:45

Росія залучає найманців із африканських країн до війни в Україні. Так, оператори дронів вистежили такого темношкірого солдата армії Росії. . У соцмережах поширюється прижиттєвий відеозапис із найманцем, що подався на криваві заробітки до "втарой арміі...