Як не заразитися COVID-19 в аеропорту і літаку, - епідеміолог зі США

Озброївшись знаннями про ваш аеропорт і авіалінії, якими ви будете користуватися, максимально дотримуючись правил безпеки, ви можете знизити ризик зараження.

"Ми готові подорожувати. І, як правило, для цього потрібно летіти. Ми довго обмірковували це питання і з точки зору батьків, і як вчені-епідеміологи і як вчені, які вивчають науку про впливи на організм. Самі поки що вирішили утриматися, але готові поділитися з вами, що слід врахувати під час перельоту і як мінімізувати ризики", - пише доцент кафедри епідеміології та біостатистики університету Арізони Кейсі Ернст у своїй статті, яку переклало одне із українських ЗМІ. Патріоти України пропонують туристам звернути увагу на поради Кейсі.

Чому ми боїмося літати?

Основна проблема польотів, а також поїздки в автобусі або поїзді — це те, що ви можете сидіти близько до інфікованої людини. Пам'ятайте: навіть люди, які не мають симптомів, можуть бути переносниками вірусу. Ризик інфікування безпосередньо пов'язаний з так званою дозою впливу, яка визначається тривалістю контакту і кількістю вірусних частинок.

Друга небезпека — це контакт із зараженими поверхнями. Коли інфікована людина торкається поручня, дверної ручки однієї з кабінок туалету в аеропорту або будь-якого іншого предмета, вірус може годинами зберігати життєздатність на цій поверхні, хоч він і буде поступово руйнуватися. Якщо ви доторкнетеся до цієї поверхні, а потім до рота або носа, ви ризикуєте заразитися.

Перш ніж бронювати квитки, гарненько подумайте

Хоч перельоти і неможливо зробити на 100% безпечними, їх все ж можна трохи більше убезпечити. Важливо детально обміркувати кожен етап подорожі.

Один з підходів до прийняття рішення — це використовувати те, що експерти з гігієни праці називають ієрархією контролю. Цей підхід складається з двох речей. По-перше, увага приділяється стратегіям, що дозволяє обмежити контакт з джерелом загрози. По-друге, цей підхід мінімізує залежність від поведінки окремої особистості, контролюючи небезпечний вплив. Важливо пам'ятати, що ви теж можете бути заразним, як і всі, хто вас оточує.

Кращий спосіб контролювати вплив — це знищити те, що становить небезпеку. Але ми не можемо знищити новий коронавірус, тому запитайте себе, чи можете ви скасувати поїздку? Особливо задумайтеся про це, якщо ви постарше або маєте хронічні захворювання, або ви збираєтеся відвідати людину з цих категорій.

Якщо ви здорові і ті, кого ви збираєтеся побачити — теж, подумайте, як можна уникнути небезпеки. Можливо, краще відправитися в поїздку на своєму автомобілі? Так можна мінімізувати можливий контакт з вірусом, особливо, якщо на дорогу потрібно менше одного дня.

Ви все ж летите, що далі?

Якщо ви вирішили летіти, перевірте правила авіаліній, що стосуються розміщення пасажирів і посадки на рейс. Деякі зменшують місткість і забезпечують більшу відстань між пасажирами, залишаючи порожніми місця посередині і окремі ряди. Авіалінії, що заповнюють салон на 100%, зазнали критики, але тепер вони планують дозволити користувачам відмовлятися від рейсу, якщо літак заповнений більш ніж на 70%.

Правила постійно змінюються, тому переконайтеся, що ви читаєте найсвіжішу версію державних приписів, а також правил авіаліній та аеропорту, і ознайомтеся з чинними обмеженнями.

Хоч це і звучить контрінтуітівно, спробуйте забронювати кілька коротших перельотів. Це зменшить шанси відвідин вбиральні на борту і обмежить тривалість контакту з потенційно інфікованою людиною в літаку.

Бронюючи квиток, якщо це можливо, вибирайте місце біля вікна. Забезпечити запропонований півтораметровий радіус навколо вас буде легше, якщо з одного боку від вас буде стіна — це вдвічі зменшить кількість людей, від яких ви можете заразитися під час польоту. Не кажучи вже про людей, що снують в проході.

Також дізнайтеся про те, які технічні заходи вживаються вашими авіалініями, щоб убезпечити пасажирів. Сюди входить і система вентиляції, і бар'єри в самому салоні, і електростатичні спреї для дезінфекції під час польоту.

Коли на літаку працює система вентиляції, співвідношення чистого повітря, отриманого зовні, до повітря, що повторно циркулює, дуже високе, приблизно в 10 разів вище, ніж в офісних будівлях. До того ж в більшості вентиляційних систем літаків використовуються фільтри HEPA. Вони в 99,9% випадків ефективно усувають частинки діаметром 0,3 мікрона і ефективно справляються як з малими, так і з більш великими частками.

Як залишатися в безпеці — від шаттла до місця в літаку

Проходячи реєстрацію, огляд службою безпеки і посадку, ви доторкнетеся до безлічі поверхонь. Щоб мінімізувати ризик:

— Візьміть з собою серветки для дезінфекції поверхонь, таких як ремінь безпеки і ваших особистих речей, наприклад, паспорта. Якщо ви не можете знайти відповідні серветки, просто візьміть ганчірочку, просочену розчином хлору в пакеті із застібкою zip-lock. Це, швидше за все, налякає службу безпеки менше, ніж спрей. Але пам'ятайте: не перестарайтеся з хлором, він може бути небезпечний. Для того, щоб розчин був ефективний, потрібно використовувати лише одну чайну ложку хлору, розведену в чотирьох чашках води.

— Візьміть пакети із застібкою zip-lock і для особистих речей, до яких будуть торкатися інші люди, наприклад, для вашого ID. Візьміть додаткову сумку або пакет, щоб скласти туди ці речі після дезінфекції.

— Якомога частіше мийте руки або використовуйте санітайзер. Хоч миття рук з милом і більш ефективне, санітайзер можна використовувати і після миття, щоб знезаразити місця, які ви могли пропустити.

— Коли ви дісталися до свого місця біля вікна, залишайтеся там.

— Носіть маску. Якщо у вас вже є респіратор N95 — використовуйте його, але є й інші ефективні респіратори. Ми не рекомендуємо купувати N95, поки їх не буде в достатній кількості у медпрацівників. Технічно, його потрібно протестувати, щоб переконатися, що він вам впору. Ми не рекомендуємо використовувати рукавички, оскільки це викликає помилкове відчуття безпеки і пов'язане зі зниженням гігієни рук.

— Якщо ви збираєтеся летіти з дітьми, виявляйте ще більшу пильність. Змусити дитину носити маску і дотримуватися правил гігієни складно навіть вдома, тому під час польоту це може бути зовсім недосяжно. Діти до 2 років не повинні носити маски.

Щодня ми змушені приймати рішення, вибираючи між нашим особистим комфортом і ризиком. Озброївшись знаннями про ваш аеропорт і авіалінії, якими ви будете користуватися, максимально дотримуючись правил безпеки, ви можете знизити ризик зараження. Поїздка на автомобілі може послужити хорошою аналогією. Кожен раз, коли ви сідаєте в машину, щоб поїхати кудись, є ризик потрапити в аварію. Але є велика різниця між водінням на визначеній швидкості, пристебнувшись ременем безпеки, і гонкою через центр міста на швидкості 100 км/год із зав'язаними очима.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 24 квітня. Що українці готували Євсеїв день для збереження здоров'я

середа, 24 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 24 квітня за новим стилем вшановує Саву Стратилата і з ним 70-ти воїнів, преподобного Саву Києво-Печерського та Єлизавету Чудотворницю, а також вшановує пам'ять великого мученика Євсевія Нікомідійського, що поклав життя зарад...

Колись росія жахнеться своїх втрат: "Из сотни бойцов - 10 сбежало, остальные погибли", - полонений загарбник про свій підрозділ та про себе (відео)

середа, 24 квітень 2024, 6:15

Гурянов Євген родом з Курганської області. На війну росіянину порадили піти люди з органів опіки. Пообіцяли сина до інтернату не забирати. Росіянин у полон потрапив випадково. Каже, взагалі йшов до своїх, а знайшов українських бійців. Найбільше на тере...