Як змінилася роль найманців ПВК "Вагнер" у Сирії після маршу Пригожина, - Ілія Куса

: Україна не отримає далекобійних ракет і від Німеччини: Пісторіус пояснив рішення ФРН

"Щодо "вагнерів" у Сирії. Довго збирав хоч якусь інформацію. Її зовсім небагато, і перевірити складно. Тож буде абстрактно і коротко.

У день "пригожинського заколоту" російське військове командування в Сирії спочатку перебувало в ступорі, як і місцеві найманці. Їх там небагато, близько 300-400 осіб, переважно інструкторів для ЗС Сирії. Якоїсь суттєвої загрози для російських операцій у Сирії вони не несли, пише у своєму блозі експерт з міжнародних відносин, політичний аналітик Ілія Куса.

У якийсь момент їх усе-таки "купірували": командування РФ викликало командирів ПВК на авіабазу "Хмеймім" у Латакії і про всяк випадок обмежило їхні пересування і зв'язок. Від гріха подалі.

Сирійська влада ніяк не коментувала те, що відбувається в Росії, і для неї це стало неприємною несподіванкою. Міноборони Сирії та мухабарат у разі чогось обмежили контакти з вагнерівцями до завершення конфлікту, щоб випадково не потрапити в епіцентр протистояння.

Після договорняка Кремля з Пригожиним, його люди в Сирії були змушені підписати контракти з МО і продовжують там працювати. Замінювати їх, наскільки я розумію, не стануть, та й сенсу в цьому немає, їхня роль у Сирії наразі обмежена і незначна.

Після маршу Пригожина роль найманців ПВК "Вагнер" стане ще меншою. МО повністю витіснило їх з усіх ключових комунікацій із сирійським урядом, розвідкою та армійськими структурами. Їм урізали зарплати і відсунули на другий план. Судячи з даних FlightRadar, якусь частину найманців вивезли із Сирії, напевно, з низки тих, хто відмовився підписувати контракт із МО.

Точно сказати складно, але, судячи з повідомлень, сирійська військова розвідка стала на бік МО РФ і допомагала їм узяти під контроль основні штаби вагнерівців та встановити за ними спостереження, щоб купірувати проблему, доки тривали перемовини Пригожина і Кремля.

Нафтові поля, які найманці охороняли в Сирії, очевидно, залишаться недоторканими. Активи цінні, і потрібні росіянам. Просто вони тепер будуть під контролем держави, а не окремо Пригожина, як було раніше.

Не думаю, що в Сирії якось різко зміниться баланс сил унаслідок демаршу Пригожина. Усе-таки, масштаби не ті, та й усі основні операції і переговори все одно були зав'язані на Москву. Ось в Африці ситуація трохи інша, там у Пригожина ціла підпільна імперія, подекуди цілком собі автономна".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Убивства опонентів, які мали полярних прихильників, призведуть до хаосу. Тому мені цікаво не те, хто виконавець убивства Фаріон, а хто смикав за ниточки", - Береза

субота, 27 липень 2024, 22:00

"Коли я писав блог по вбивству Фаріон, то зразу сказав, що ви будете здивовані вбивцею і мотивами", - пише у своєму блозі Борислав Береза, передають Патріоти України. "Зараз бачу сміхуйочки з приводу, що наступною жертвою мав бути Макс Бужанський. Про ...

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького