"Якби Арістов знав, що мусить задекларувати "мальдівське відрядження", то він би все зважив і не поїхав би нікуди", - журналістка

"Життя «слуги народу» Юрія Арістова дуже змінилося цього тижня. Ще у понеділок він був народним депутатом, який їздив світом, представляв Україну у перемовинах щодо поставок зброї та, певне, мав доступ до якихось державних таємниць. А вже у четвер — звичайна людина без депутатського мандату та ще й підозрюваний у підробці службових документів, за що може отримати три роки тюрми", - пише журналістка-розслідувач Анна Бабінець у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"У такий спосіб Арістов розплатився за лакшері-відпочинок, до якого звик до війни і не зміг відмовитися, коли життя всіх українців дуже змінилося. Він використав «безпекове» відрядження у Вільнюс як можливість залишити Україну та повернувся додому через Мальдіви, де тиждень відпочивав з родиною. Президент Зеленський, який колись мав спільний бізнес з Арістовим, у своєму зверненні досить жорстко та однозначно сказав, що таких посадовців в Україні не буде.

Зараз всім, хто зробив або збирається зробити як Арістов, страшно. СБУ оголосила, що перевірить закордонні відрядження всіх чиновників часів війни. Подейкують, що посадовців тепер зовсім не випускають за кордон.

Але чи вирішує це проблему? Можливо, у короткій перспективі - так. Але страх мине, Арістова навряд посадять, а чиновникам треба все одно їздити за кордон, бо без підтримки світу ми не виграємо війну з Росією.

Якщо не буде зроблено системних висновків, ми отримаємо ідентичні скандали вже за кілька місяців. Простий, зрозумілий і дієвий хід — відновлення декларування посадовців з відкритим доступом для громадян.

Поясню на прикладі Арістова. Одна доба перебування у 5-зірковому готелі Waldorf Astoria Maldives на Мальдівах, де він із родиною провів тиждень, коштує в середньому $5,500 (відповідно до цін, наведених на Booking.com). Тобто лише проживання коштувало йому майже $40,000. Якщо до цього додати переліт на 3−4 членів родини та супутні видатки за тиждень відпочинку на лакшері-курорті, отримаємо близько $60,000.

Якби посадовці і далі мусили декларуватися (як було до війни), то вже протягом 10 днів після оплати відпочинку Арістов мав би подати до НАЗК інформацію про цей суттєвий видаток. І вже дуже скоро у публічному доступі ми, журналісти, побачили б у його декларації не дуже привабливий рядок про дорогий відпочинок на Мальдівах. Ми ставили б питання, з’ясовували б деталі, і це закінчилося б публічним скандалом за участі нардепа, який займається нацбезпекою.

Так і сталося. Проте випадково, а не закономірно. Коротко кажучи: якби Арістов знав, що мусить задекларувати це своє «мальдівське відрядження», він би все зважив, та, певне, як розумна людина, не поїхав би нікуди.

Але народний депутат був переконаний, що суспільство, яке платить йому зарплату, ніколи не дізнається про лакшері-слабкості посадовця під час війни і легко віддав кругленьку суму за таємний відпочинок з сім'єю.

Повернення декларування посадовцями та відкритий доступ до декларацій — це ліки від таких прикрих скандалів, на які, очевидно, ніхто не хоче витрачати сили під час війни. Тепер правоохоронцям треба згаяти купу часу на слідство, обшуки, суди та папери. Журналістам — весь час стежити, чи не втече або раптом безнадійно не захворіє фігурант справи. Президенту треба записувати звернення та займатися мікроменеджементом, щоб дізнатися, хто ще їздить у, як він каже, «вигідні відрядження».

Нащо нам все це, якщо ми вже давно запровадили дієвий механізм контролю чиновників — декларування? Саме час повертати до реальності посадовців через повернення до декларування. Бо увага суспільства швидко перемкнеться з зовнішнього ворога — на внутрішнього. А це, як ми всі розуміємо, робить наш шлях до Перемоги значно довшим, складнішим та сповненим ще більшими втратами".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...