ЄБРР прогнозує у 2023 році відновлення української економіки на 25%, але погіршує прогноз падіння економіки України у 2022 році

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз падіння економіки України через війну

ЄБРР прогнозує у 2023 році відновлення української економіки на 25% порівнянні з попереднім прогнозом у 23%. Проте Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз падіння економіки України через війну до 30% - на кінець березня прогноз становив мінус 20%. Про це йдеться у заяві на сайті банку, Інформують Патріоти України.

При цьому, ЄБРР прогнозує у 2023 році відновлення української економіки на 25% порівнянні з попереднім прогнозом у 23%. Проте реальні темпи зростання ВВП залежатимуть від того, наскільки затягнеться війна в Україні, умов мирної угоди, масштабів відбудови та кількості біженців, які повернуться додому, додають в банку.

Водночас на кінець 2023 року ВВП України буде на 12,5% нижчим за довоєнний, прогнозують в банку.

За різними оцінками, від 30% до 50% підприємств в Україні повністю припинили свою діяльність, внаслідок чого близько половини всіх працівників втратили роботу та дохід.

Усі прогнози можуть бути переглянуті в гіршу сторону у випадку розширення масштабів бойових дій або обмеження на експорт газу чи іншої сировини з РФ, попереджають в ЄБРР.

Так, у разі припинення постачання газу до Європи обсяги виробництва на душу населення в усіх країнах, де працює банк, у 2022 році будуть на 2,3 в.п. нижчими, ніж базовий сценарій, і на 2 в.п. - у 2023 році.

При цьому, оцінка падіння ВВП РФ цього року збережена на рівні 10%, а в 2023 році банк прогнозує нульову динаміку.

ВВП Білорусі, за прогнозом ЄБРР, 2022 року знизиться на 4% (у березні прогнозували зниження на 3%), а в 2023 році очікується нульова динаміка економіки.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Арестович зробив похмурий прогноз щодо ситуації зі світлом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:40

Колишній радник Офісу президента та військовий експерт Олексій Арестович зробив прогноз щодо можливих віялових відключень світла. Про це він написав у Telegram, передають Патріоти України. "Взимку, якщо ми не встигнемо нічого зробити до цього моменту, ...

"Час випробувань ще не минув": Старець Захарій назвав рік закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:43

З'явилось нове пророцтво старця Захарія, в якому названо час завершення війни в Україні. Про це йдеться на каналі "Український молитовник" на YouTube, передають Патріоти України. За його словами, час випробувань не минув, однак кожен іспит виявиться кр...