Єврокомісія вирішує, чи захищати Польщу, Угорщину та Словаччину від позову України у СОТ, - Financial Times

Брюссель розглядає питання, чи захищати Польщу, Угорщину та Словаччину від позову, поданого Україною до Світової організації торгівлі (СОТ), після того, як ці три країни порушили правила ЄС щодо заборони імпорту українського зерна. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на особу, знайому з переговорами, передають Патріоти України.

Зазначається, що спочатку Єврокомісія вимагала від Польщі, Угорщини та Словаччини скасувати свої заборони, але зараз працює над «координацією» їхніх правових заперечень щодо позову.

У письмовому запиті, надісланому до Польщі, Угорщини та Словаччини, з яким ознайомилося видання, Єврокомісія заявила, що «відповідно до законодавства ЄС» вона «буде діяти в цих процедурах СОТ, розпочатих проти держав-членів».

«Наступним найближчим кроком для Комісії є відповідь Україні на ці консультаційні запити від імені всіх трьох держав-членів», — йдеться у повідомленні.

Єврокомісія також заявила, що державам-членам блоку «не дозволено вживати односторонніх заходів щодо торгівлі», і що вона «оцінює юридично складну ситуацію». «Ми взаємодіємо з зацікавленими [державами-членами] і намагатимемось знайти конструктивне рішення, щоб не було потреби продовжувати розгляд цієї справи», — йдеться в повідомленні.

У Єврокомісії додали, що вона може розпочати власне провадження щодо порушення, щоб переконатися, що держави-члени «дотримуються своїх зобов’язань згідно із законодавством ЄС та своїх зобов’язань у СОТ».

Заборона на імпорт українських зернових — що відомо

Єврокомісія 15 вересня вирішила не продовжувати заборону на ввезення українських зернових у Польщу, Болгарію, Румунію, Угорщину та Словаччину за умови, що Україна дотримуватиметься певних правил, зокрема запровадить заходи з контролю за експортом.

У Польщі, Угорщині та Словаччині заявили, що продовжать заборону на імпорт українських зернових в односторонньому порядку. Крім пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, Польща заборонила ввезення в країну круп і борошна, а Угорщина розширила список до 25 позицій.

У Мінекономіки повідомили, що Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти цих трьох країн. В уряді України запропонували ЄС і країнам-сусідам компромісний сценарій.

Заступник міністра економіки Тарас Качка попередив, що Україна може ввести ембарго на помідори, цибулю, капусту і яблука з Польщі, якщо країни не досягнуть угоди. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький відповів, що його країна розширить заборону на імпорт українських продуктів, якщо Україна «ескалуватиме конфлікт».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...