Інтернет убиває наших дітей?

Підліткові самогубства: чи є прості рішення

Інтернет убиває наших дітей?

У 2020 році 123 підлітки вчинили самогубство. Нинішнього року тенденція теж сумна: вже на початку березня 2021-го органи Нацполіції зафіксували 25 випадків самогубств і 91 спробу накласти на себе руки. Про це йдеться на Фейсбук-сторінці МВС.

Звісно, новини про підліткові смерті викликають чималий резонанс у соцмережах і турбують як батьків, так і державні органи.

«Зазначається, що в соцмережах з’явилися так звані «групи смерті», адміністратори яких у квестовій формі дають учасникам спільнот, переважно дітям, завдання, пов'язані з виконанням дій, які можуть зашкодити здоров'ю або взагалі позбавити життя. Зокрема, як уточнюється, найбільше груп смерті є в Телеграмі».

У відео з порадами щодо безпечної поведінки підлітків у соцмережах, підготовленому фахівцями Харківського університету внутрішніх справ, також ідеться про те, що об’єктами «груп смерті» стають діти й підлітки, які мають проблеми особистого характеру вдома, у школі; діти, в чиїх родинах немає здорових емоційних стосунків і які від цього стають вразливішими до негативних зовнішніх впливів, відтак шукають розради в Інтернеті.

Чому наші діти такі вразливі?

Суїцидальна поведінка властива не тільки підліткам. Але саме в період із 12 років до 21-го ми найбільше вразливі. За статистикою, кожен дев’ятнадцятий підліток віком від 15 до 19 років думає про самогубство.

Людське життя має різні періоди. Підлітковий вік серед них — один із найтяжчих і найкритичніших. Адже відбувається становлення людини як біологічного виду та як особистості.

Цей вік нестабільний, чутливий, важкий. Він більше за інші періоди життя залежить від реалій оточення.

У 2019 році представництво HealthRight International в Україні за підтримки UNICEF запустило портал для підлітків SupportME, на якому не лише публікуються матеріали про підліткове здоров’я та поради, що робити, коли виникають проблеми. З допомогою сайту підлітки і їхні батьки можуть отримати безкоштовні онлайн-консультації у психологів.

За два з половиною роки роботи портал відвідали майже 62 тисячі користувачів. Більшість запитів на консультації від підлітків стосувалися таких питань:

  • часті суперечки з батьками: діти прагнуть отримати незалежність і часто ставлять під сумніви встановлені батьками правила;
  • стосунки з ровесниками: важливе значення для підлітка має прийняття друзями його позиції, цінностей і сприйняття життя;
  • занижена самооцінка та сором’язливість: підлітки страждають від «неідеальної» зовнішності, незадоволені собою, часто їм бракує впевненості у своїх можливостях та в досягненні мети.

А тепер уявіть: хлопець чи дівчина, що переживає тяжкий підлітковий період і має непрості стосунки з ровесниками та батьками, потрапляє в соціальну спільноту, яка пропагує «легке і швидке рішення» у вигляді шкоди собі.

У такому разі вже не важливо, діє така група онлайн чи офлайн: потенційна «жертва» готова й відкрита до сприйняття смертельної «гри».

Заклики повідомляти про діяльність «груп смерті», їх подальше блокування, до якого активно долучилися як правоохоронні органи, так і небайдужі громадяни, — це надважливий першочерговий крок. Проте так проблему навряд чи вирішити раз і назавжди.

А що коли проблеми підлітків — не лише їхні проблеми?

Одного дня до денного центру «Право на здоров’я» в м. Києві, який працює на базі Української фундації громадського здоров’я Київського міського центру соціальних служб, зателефонувала Марія (ім’я змінено), яка просила допомогти племінниці, що потерпає від домашнього насильства з боку матері.

На консультацію Марія прийшла з 14-річною Ольгою (ім’я змінено). Під час першої розмови з’ясувалося, що сім’я дівчинки страждає від насильства з боку батька. У сім’ї двоє дітей. Оля — молодша. Її тітка помітила, що останнім часом дівчинка дуже змінилася, замкнулася в собі, розмовляє неохоче.

Постійні сварки були буденними у родині. Батько ніколи не стримував себе, міг легко вдарити, ображав, принижував. Зрештою його поведінка стала нестерпною, він бив рідних. Оля, її мати і старший брат постійно ходили з синцями, передбачити напад агресії батька було неможливо.

У матері були спроби суїциду. Одного дня в психотичному стані батько вбив домашніх тварин і завдав ушкоджень собі. Тоді мати вирішила разом із дітьми переїхати в орендоване житло. Але життя спокійним не стало.

Мати замкнулася в собі й не цікавилася життям дітей. Вона працює, дає гроші чоловікові і продовжує з ним спілкуватися. Залишити батька своїх дітей та розлучитися вона не хоче. Сварки з матір’ю почастішали.

В Олі багато друзів — і це єдине, що підтримувало дівчинку. Вона молодша дитина в сім’ї й найбільше страждала від жорстокого та зневажливого ставлення.

Тітка Марія підтримувала дівчинку, намагалася допомогти сім’ї сестри, але та від допомоги відмовлялася. Постійні образи негативно вплинули на дівчинку. Щоб якось угамувати біль, Ольга стала переїдати. Так з’явилася зайва вага. Слід урахувати, що Олі лише 14 років і вона не може жити окремо.

Нині дівчинка проходить корекційну програму з психологом денного центру «Право на здоров’я». Додатково вона отримала консультації соціального працівника з захисту прав дитини. Олі подобається працювати з психологом, і вона охоче продовжує відвідувати психологічні консультації, відповідально ставиться до домашніх завдань і має підтримку та допомогу від фахівців.

Як зберегти здоров’я молодого покоління?

За визначенням ВООЗ, здоров’я — це стан фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб чи недуги.

Тому й суїцидальну поведінку підлітків не можна розглядати як окремого «сферичного коня у вакуумі». Це якщо ми хочемо справді вберегти майбутнє покоління.

Адже від цього прямо залежить стан громадського здоров’я, економіки та демографії України загалом.

Головні завдання для поліпшення здоров’я підлітків на сьогодні:

  • підтримка психічного здоров’я та благополуччя;
  • забезпечення здоров’я та благополуччя підлітків через універсальний доступ до якісних медичних послуг;
  • вивчення медико-біологічних, економічних та соціальних факторів, що впливають на здоров’я підлітків;
  • організація спільних підходів та конкретних дій із формування в підлітків відповідального ставлення до власного здоров’я;
  • сприяння міжсекторальній взаємодії, поліпшенню управління та співпраці на всіх рівнях суспільства для забезпечення здоров’я підлітків.

Простіше кажучи, свої ролі в системі відповідальності за здоров’я підлітків відіграють сім’я, освітні заклади, медичні установи та державні органи.

На рівні держави йдеться про ухвалення національних стратегій, розробку законодавства й нормативно-правових актів, підтримку «Клінік, дружніх до молоді», які наразі у процесі реформування. На рівні медичних та освітніх закладів — про якісне впровадження політик і процедур та підвищення компетенції фахівців. А на рівні родини — про уважність до потреб підлітків, формування довірливих стосунків та навички звертатися по допомогу.

Контакти, які варто зберегти

Якщо ви або ваша дитина думаєте про суїцид, будь ласка, звертайтеся по допомогу:

  • Національна лінія з запобігання домашньому насильству, гендерній дискримінації та торгівлі людьми — 116 123
  • Національна дитяча гаряча лінія — 116 111
  • Національна лінія з питань профілактики самогубств і підтримки психічного здоров’я LifeLine Ukraine — 7333
  • Служба «Телефон довіри» ГО «Людина в біді» — 0 800 210 160
  • Київський міський центр психолого-психіатричної допомоги у станах душевних криз — (044) 456 17 02, (044) 456 17 25

Безкоштовні консультації онлайн з 10:00 по 18:00 у пн.—пт.: http://supportme.org.ua/consultation



Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Основна проблема, яка заважає досягнути перемоги у війні - безвідповідальність та некомпетентність Ставки Верховного головнокомандувача - Бутусов

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:38

Ситуація на фронті гостро критична, і усім очевидно, що основна проблема, яка заважає досягнути перемоги у війні - безвідповідальність та некомпетентність Ставки Верховного головнокомандувача. Ми вміємо створювати інноваційні рішення на полі бою, ал...

Огляд ситуації в зоні бойових дій станом на 3 травня 2024 року - Злий Одесит

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:05

Ще один випуск огляду ситуації в зоні бойових дій. Також приділив наприкінці увагу питанню формування групи військ "Північ" та її загрози Харкову. Особливо хочу звернути вашу увагу на те, що завтра хочу записати відео у форматі відповідей на ваші пит...