Хіти тижня. "Ми - країна неляканих манкуртів і яничар. І герб наш - граблі, оздоблені калиною", - Юрій Винничук

Ніхто у Польщі гімн не редагує, бо він омитий кров'ю мільйонів, але деяким українцям чомусь дуже кортить "модернізувати" свій.

Юрій Винничук. Фото: Твоє місто.

"Всі на світі гімни прості, як двері, і до біса примітивні. Це далеко не висока поезія. Франкове "Не пора, не пора" не рівня "Зів'ялому листю", а Шевченків "Заповіт" не рівня "Кавказу". Але саме ці пісні стали своєрідними гімнами", - пише письменник Юрій Винничук у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Наш державний гімн теж не вирізняється високою поетичністю. Як і будь-який інший. Він простий, як Отченаш. Молитва теж проста. Чи можна висловлювати претензії до молитви? Спробувати її покращити? Ну, наприклад, не "дай нам хліб насущний", а "дай нам крім хліба ковбасу, вино і хамон".

На щастя, покращувати молитву ніхто не збирається. А ось гімн – запросто. Так усілякі дацюки й пишуть – морально застарілий. Але зі словами нашого гімну вмирали герої. Вмирали під Крутами, під Базаром, в криївках УПА, стріляючи собі в скроні, під час повстання в Кінгірі й Норильську, співали його під час оборони Донецького аеропорту.

Цей гімн омитий кров'ю мільйонів. А тепер, коли вирішено запровадити спів гімну в школах, як то прийнято в багатьох країнах, усілякі малороси починають вибухати гнівом. А декому й слова не подобаються. Мовляв, застаріли.

Ні. Це у вас мізки застаріли.

Ось польський гімн.

Jeszcze Polska nie zginęła,

Kiedy my żyjemy.

Co nam obca przemoc wzięła,

Szablą odbierzemy.

Marsz, marsz, Dąbrowski,

Z ziemi włoskiej do Polski.

Za twoim przewodem

Złączym się z narodem.

Від нього теж не віє свіжістю. Генерал Ян Домбровський (1755 – 1818) жив давно. Безліч поляків не мають зеленого поняття, про які "італійські землі" мова. А там далі ще й про Стефана Чарнецького (1599 – 1655) і загадкову Басю. Запитайте в пересічного поляка, хто та Бася. Більшість не відповість. Бо навіть історики сперечаються про її персону.

Але ніхто у Польщі гімн не редагує. Бо і він омитий кров'ю мільйонів. Наша нація хвора. Будь-яка спроба щеплення здорового патріотизму наштовхується на ліберальні перепони, космополітизм і "у нас многанациАНАЛЬНАЯ страна". Насправді ми країна неляканих манкуртів і яничар. І герб наш – граблі оздоблені калиною".

Джерело: Збруч
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 10:59

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

Снайпери ССО показали ліквідацію групи окупантів на Авдіївському напрямку (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:00

Снайпери 3-го окремого полку ССО під час спостереження на Авдіївському напрямку зафіксували переміщення російських військових та відкрили по них вогонь, всіх окупантів знищено. Про це повідомляє ССО. . "Ми забезпечуємо прикриття підрозділів, знищуємо ...