Хіти тижня. "За скандалом із заступником міністра внутрішніх справ "гаспадіном Гогілашвілі" непомітним залишився інший скандал, у рази вагоміший", - Дмитро Вовнянко

"За скандалом з заступником міністра внутрішніх справ гаспадіном Гогілашвілі непомітним залишився інший скандал, як на мене – в рази вагоміший. У той час як в Україні водночас зростають тарифи на комуналку і конає національна енергетична галузь (державні ТЕС простоюють, а електрику ми імпортуємо з Білорусі) стало очевидно, що влада на забезпеченні населення електрикою створила дивовижний міжсобойчик. Слідкуйте за руками", - пише блогер та журналіст Дмитро Вовнянко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"2 грудня журналіст Сергій Лямець повідомив, що Україна електрику у Білорусі закуповує не напряму, від «Білорусьенерго» до «Енергоатому», а через дві фірми-прокладки. Перша – це компанія «Vector Energy Innovation» зареєстрована в Об’єднаних Арабських еміратах. Власник «Vector Energy» є водночас власником фірми «Industrial Innovation Group», яка напряму працює з Україною по президентській програмі «Держава в смартфоні». Представляв її там нинішній голова фракції СН Давід Арахамія. Це дало підстави журналістам назвати його головним лобістом електричної фірми-прокладки.

У «Vector Energy» електрику купує інша фірма «ТЕТ Груп». «Білорусьенерго» продає електрику «Vector Energy» по $59 за МВТ-год. Ті продають електрику «ТЕТ-Груп» по $100 МВТ-год. А вже та продає кінцевим споживачам електрику по $100-130. Це добряче дешевше, ніж електрика від українських виробників, і абсолютно – ніж у Європі.

За словами того самого Лямця, основний прибуток акумулюється на «Vector Energy». Арабських власників компанії (як і «Industrial Innovation Group») журналіст називає номінальними власниками, реально за компаніями стоять українські діячі. З кожної мегават-години на «Vector Energy» лишається по $41, або по $25 чистого прибутку. Загалом ідеться про десятки мільйонів доларів, що їх переплачує держава Україна.
Дуже схожа схема свого часу працювала на поставках до України газу – знаменита «РосУкрЕнерго». Але. Тоді це був рівень прем’єрів-президентів, але аж ніяк не голови фракції Арахамії. Очевидно, без узгодження з першими особами країни така схема існувати не може. Схема мусить враховувати інтереси Офісу президента (тобто Зеленського і Єрмака), а ще Лукашенка – саме тому поставки не припиняються.
Хто купує цю електрику? Відколи почався імпорт, преса заголосила що найбільший профіт здобули феросплавні заводи Коломойського. І от журналісти програми «Схеми» встановили, що ці заводи переключилися на новий тип бізнесу – майнінг криптовалют.
Майнінг криптовалют потребує багато-багато електрики. За нинішніх ринкових цін займатися таким бізнесом в Україні стає невигідно. Проте. Через хитру схему закупівлі електрики у компанії «Енергоатом» завод Коломойського зміг забезпечити себе великим обсягом електрики по ціні 1-2 грн. за кіловат, проти 3,5 за ринковими цінами. Результат такої діяльності – криптоферма Коломойського зараз здатна майнити криптовалюти на 4 мільйони доларів США щомісяця. Слабо?
Варто зауважити, що по-перше, майнінг криптовалют в Україні не оподатковується. Так що прибуток – абсолютний. По-друге, цю частину бізнесу Коломойського точно не зможуть простежити українські правоохоронці, і ще питання чи зможуть американські. Бо криптовалюта нині – поширений спосіб приховування доходів і уходів від податків навіть на Заході, у світових корпорацій. Умовно, там, де наші ділки проводять операції через офшори, на Заході розраховуються біткойнами, наприклад.
Тобто у підсумку маємо. В той час, як тарифи проти часів Порошенка зросли у 1,5-2 рази, а Україна другий рік поспіль огидно готується до опалювального сезону, керівництво держави збагачується на імпорті дешевої електрики з Білорусі/Росії, яка потім іде на підприємство Коломойського і перетворюється на криптовалюту. Задоволені всі. Навіть пересічні українці, які все це свято оплачують. Задоволені-задоволені! Ви рейтинг Зеленського бачили? Отож!".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...

Поранено десятки окупантів: Нові подробиці щодо збитків РФ внаслідок удару ракетами ATACMS по Криму, - соцмережі

четвер, 2 травень 2024, 13:43

У четвер, 2 травня, проєкт ВЧК-ОГПУ з посиланням на дані ЗС РФ, розкрив збитки Росії після удару ЗСУ балістичними ракетами ATACMS по Криму 30 квітня. Про це йдеться у дописі ВЧК-ОГПУ у Telegram, передають Патріоти України. Зазначається, що загалом, за ...