ХКБМ може розпочати виробництво "Дозор-Б" у 2021 році

ХКБМ може розпочати виробництво вітчизняної бойової броньованої машини «Дозор-Б» у 2021 році в інтересах української армії.

ХКБМ може розпочати виробництво «Дозор-Б» у 2021 році

Про це стало відомо в ході візиту віцепрем’єр-міністра з питань стратегічних галузей промисловості на ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова» (ХКБМ).

Інформація про кількість машин не розголошується. Перша партія бойових машин «Дозор-Б» у кількості 10 одиниць була передано до ЗСУ у липні 2016-го року.

Тоді Збройні Сили України отримали машини виготовлені на ДП «Львівський бронетанковий завод» за угодою підписаною з Міністерством оборони України у грудні 2015-го року.

Процес виробництва «Дозор-Б» на ДП «Львівський бронетанковий завод»

У 2017-у році Господарський суд міста Київ задовільнив позов військової прокуратури Західного регіону України по стягненню з підприємства 9,8 млн гривень за несвоєчасне виконання державного оборонного замовлення стосовно виробництва бойових машин «Дозор-Б».

В подальшому нових замовлень на ці бойові машини для української армії не було та почала з’являтися інформація про закупівлю копії «Дозор-Б» польського виробництва під назвою Oncilla. Згодом, у 2016-у році з’явилась інформація від Сергія Згурця, що польський варіант проходить випробування в Україні, проте будь якої інформації про їх результати не було оприлюднено.

Наприкінці березня 2018 року ми повідомляли, що у соціальній мережі Facebook Андрій Кульчицький опублікував знімок бойової машини з колісною формулою 4х4 під час випробувань, який за рядом ознак схожий на польський бронетранспортер ONCILLA:

В обговоренні автор вказав, що вона має відношення до Науково-виробничої компанії «ВК Система», яка займається модернізацією багатоцільових тягачів МТ-ЛБ у санітарний варіант МТ-ЛБ-С та постачає їх до Збройних Сил України.

Згодом обидва зразки «Дозор-Б» та Oncilla брали участь у порівняльних тестах бронетехніки організованої як демонстрація українських зразків озброєння.

У липні 2020 року за результатами державних випробувань, бронемашину «Дозор-Б», розроблену фахівцями ХКБМ, було прийнято на озброєння ЗСУ.

Бронетранспортер «Дозор-Б» призначений для захисту екіпажу та десанту від вогню стрілецької зброї, уламків снарядів і мін, а саме: від 7,62-мм бронебійних куль з відстані 30 метрів та осколків 150-мм уламково-фугасного снаряда, підірваного на відстані 50 метрів.

Озброєння бойової машини – баштова кулеметна установка з дистанційним керуванням БПУ-12,7 з телевізійною камерою, тепловізійною камерою та лазерним далекоміром. Силова установка «Дозор-Б» – чотирьохтактний чотирьохциліндровий дизельний двигун з турбонаддувом DEUTZ BF 4M1013FC потужністю 190 к.с.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Росії настали омріяні сталінські часи: Друзів Гіркіна звинувачують у роботі на ЗСУ, - Казанський

четвер, 9 травень 2024, 0:30

"Z-патріоти шоковані й обурені - російське ФСБ звинувачує друзів Стрєлкова-Гіркіна у роботі на Україну. Кілька чоловік були затримані на Тульщині. Поки Стрєлков сидить у тюрмі за те, що надто сильно любив вітчизну і воював у її війні проти України, йог...

"Репліки зі змістом "та в носі ми бачили, що подумає Путін" означають, що вже сформований фундамент для цілого масиву рішень", - Голобуцький

четвер, 9 травень 2024, 0:15

"Дві практично одночасних новини", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Міністр внутрішніх справ Великої Британії прокоментував висилку російського аташе з пита...