Про їжу та напої в СРСР "ходять" легенди, середини немає, а є крайність – "все було добре" й "украй жахливо". Чи так це – можуть точно сказати лише люди, які жили в той "чудовий" час, повідомляють Патріоти України.
Редакція FoodOboz поспілкувалася з людьми, які застали радянські часи й змогли поділитися спогадами про їжу, напої, дефіцит, ресторани й про те, чи було все так барвисто та дружно, як у сюжетах старих, добрих радянських фільмів.
"Хто Вам сказав, що їжа була смачною? Їли те, що було, а було – хліб, іноді м'ясо, часто консерви, особливо рибні, ковбаса – якщо пощастить, ікра – це для заможних. Крупи були, але всі їли макарони, вони були дешевими, брали манку, варили каші. На свята люди сами придумували собі салати – "з чого було", якось викручувалися", – розповідає Микола К.
"Гречка. Ви знаєте, щоб її купити, потрібна була довідка від лікаря, що у людини діабет, тільки так можна було взяти цей продукт, й то – 1 кг в руки. Звичайно ж – ікра, але давайте будемо чесними, про яку ікру могла думати людина, якщо вона не спроможна була купити собі навіть ковбасу, яка також була в дефіциті. Хороше м'ясо, риба, напої, імпортний чай, кава, шоколад, цукерки, щоби це все купити, потрібно було бути не тільки фінансово готовим, але ще й вистояти величезну чергу", – згадує Микола К.
"Ні, тому що там потрібно було бути готовим до того, що прийшов час розпрощатися відразу з усією зарплатнею, а це, знаєте, – ризикована справа. Безумовно, ми собі таку розкіш могли дозволити – раз-два на рік, але вихід у ресторан тоді був справжнім святом. Ви не розумієте, жінки діставали свій найдорожчий та найгарніший одяг, чоловіки також, усі "озброювалися" у все найкраще, що було, й мчали на зустріч мрії – красивому ресторану, музиці й атмосфері свята, хоча це було й не довго, але це було варте того", – додає наш співрозмовник.
"Звичайно правда, я більше скажу, всі прекрасно про це знали, але все ж пили пиво з пральним порошком, який давав йому красиву й головне – велику піну й у такий спосіб продавці в пивних економили й не доливали пиво в кухоль. У ресторанах завжди розбавляли вина, коньяки, горілку, але й люди давали себе "розводити", але при цьому всі приносили з собою, в кишені, свій напій і тихо пили", – уточнює Микола К.
"Так, ви маєте рацію, не все. Саме ці продукти, які ви перерахували, були відмінними. Особливо – дитяче харчування, соки – це все було натуральним й точно безпечним, до того ж – ціни були дуже доступними. Це ж стосується й води, можна було купити будь-яку на ваш смак та гаманець. Морозиво було прекрасним, дуже смачним, бо робили його з натурального молока, не таке, як зараз", – додав наш співрозмовник.
Колишній голова Кабміну Микола Азаров, що разом з Віктором Януковичем та його командою переховується від українського правосуддя у Москві, виступив із заявою з приводу подробиць біографії класика чеської літератури, автора роману "Пригоди бравого вояка...
Полонений окупант капітан-лейтенант Олексій Мамаєв у 2013 році обіймав посаду командира тральщика на Чорноморському флоті. Тоді його кар’єра виглядала стабільною, однак після гострого конфлікту з керівництвом, він був звільнений зі Збройних сил Російсь...