"Хто Вам сказав, що їжа була смачною? Їли те, що було": Реалії СРСР - гречка за довідкою від лікаря та пиво з пральним порошком

Люди, які застали радянські часи й змогли поділитися спогадами про їжу, напої, дефіцит, ресторани й про те, чи було все так барвисто та дружно, як у сюжетах старих, добрих радянських фільмів.

Життя в СРСР

Про їжу та напої в СРСР "ходять" легенди, середини немає, а є крайність – "все було добре" й "украй жахливо". Чи так це – можуть точно сказати лише люди, які жили в той "чудовий" час, повідомляють Патріоти України.

Редакція FoodOboz поспілкувалася з людьми, які застали радянські часи й змогли поділитися спогадами про їжу, напої, дефіцит, ресторани й про те, чи було все так барвисто та дружно, як у сюжетах старих, добрих радянських фільмів.

Чи була їжа в СРСР такою смачною, як часто про це розповідають?

"Хто Вам сказав, що їжа була смачною? Їли те, що було, а було – хліб, іноді м'ясо, часто консерви, особливо рибні, ковбаса – якщо пощастить, ікра – це для заможних. Крупи були, але всі їли макарони, вони були дешевими, брали манку, варили каші. На свята люди сами придумували собі салати – "з чого було", якось викручувалися", – розповідає Микола К.

Які продукти були в дефіциті?

Які продукти були в дефіциті

"Гречка. Ви знаєте, щоб її купити, потрібна була довідка від лікаря, що у людини діабет, тільки так можна було взяти цей продукт, й то – 1 кг в руки. Звичайно ж – ікра, але давайте будемо чесними, про яку ікру могла думати людина, якщо вона не спроможна була купити собі навіть ковбасу, яка також була в дефіциті. Хороше м'ясо, риба, напої, імпортний чай, кава, шоколад, цукерки, щоби це все купити, потрібно було бути не тільки фінансово готовим, але ще й вистояти величезну чергу", – згадує Микола К.

Ви часто ходили в ресторани?

Радянський ресторан

"Ні, тому що там потрібно було бути готовим до того, що прийшов час розпрощатися відразу з усією зарплатнею, а це, знаєте, – ризикована справа. Безумовно, ми собі таку розкіш могли дозволити – раз-два на рік, але вихід у ресторан тоді був справжнім святом. Ви не розумієте, жінки діставали свій найдорожчий та найгарніший одяг, чоловіки також, усі "озброювалися" у все найкраще, що було, й мчали на зустріч мрії – красивому ресторану, музиці й атмосфері свята, хоча це було й не довго, але це було варте того", – додає наш співрозмовник.

Чи правда, що в цих же ресторанах та кафе завжди подавали розбавлені напої?

Люди пили розбавлені напої

"Звичайно правда, я більше скажу, всі прекрасно про це знали, але все ж пили пиво з пральним порошком, який давав йому красиву й головне – велику піну й у такий спосіб продавці в пивних економили й не доливали пиво в кухоль. У ресторанах завжди розбавляли вина, коньяки, горілку, але й люди давали себе "розводити", але при цьому всі приносили з собою, в кишені, свій напій і тихо пили", – уточнює Микола К.

Але не все ж було так погано, що Ви скажете про соки, води, дитяче харчування, морозиво – якими вони були за якістю?

"Так, ви маєте рацію, не все. Саме ці продукти, які ви перерахували, були відмінними. Особливо – дитяче харчування, соки – це все було натуральним й точно безпечним, до того ж – ціни були дуже доступними. Це ж стосується й води, можна було купити будь-яку на ваш смак та гаманець. Морозиво було прекрасним, дуже смачним, бо робили його з натурального молока, не таке, як зараз", – додав наш співрозмовник.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...