"Кімната без гардеробної - не кімната": Як це - жити в приватному будинку в США

На вартість будинку в Штатах впливає буквально все. Навіть наявність по сусідству некрасивих будинків може сильно позначитися на вартості.

"Будинки в Америці розрізняються за кількістю кімнат: one-bedroom, two-bedroom і так далі. Якщо це одноповерховий будинок, то, як правило, в ньому три або чотири спальні. Водночас жодну кімнату, яка не має гардероба, не вважають кімнатою. Її можна називати офісом, можна — приміщенням для навчання, але не кімнатою. Це важливо розуміти, вибираючи будинок", - пише Дмитро Бондар у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Друга характеристика — кількість туалетів. До того ж просто туалет, без ванни, матиме назву half-bathroom, а якщо будинок має three full bathroom, це означає, що в ньому три туалети і три ванни.

За вартістю будинки можуть дуже відрізнятися. У моєму випадку йдеться про класичний американський техаський будинок, не дуже дорогий, але і не найдешевший.

У ньому є formal dining room — їдальня, місце, де їдять і куди запрошують гостей — тут зазвичай стоять столи. Але у мене троє дітей, тому мені не до formal dining room — в нас у цьому приміщенні ігрова кімната.

Як правило, основним місцем у будинку, якому приділяється дуже багато уваги, є кухня. Кухні в Америці дуже популярні острівні, це тенденція останніх 15−20 років. На кухні обов’язково є мікрохвильова піч, обов’язково — духовка, а також велика кількість розеток для різноманітних пристроїв. До того ж, якщо в Україні мікрохвильовки в одних оселях є, в інших — ні, тут це невід'ємний елемент. Ще одна з особливостей американських будинків від українських — тут обов’язково в кухонну раковину вбудовано подрібнювач харчових відходів. А над раковиною неодмінно є вікно, яке дає можливість вам мити посуд і одночасно милуватися видом.

Найчастіше кількість холодильників у великому будинку обчислюється двома, у нас один, і це тимчасово. Зазвичай усі купують собі великі холодильники, тому що купують продукти одразу на тиждень, іноді — на довший термін. Їздять у такі магазини як Costco — це дуже популярно.

Ще одна велика різниця, яку я відчув, коли винаймав тут будинок — всі будинки у США здають без меблів. Всі меблі ви в 99% випадків купуєте самі. Іноді в будинку може бути холодильник, іноді пральна машина, але це обов’язково вплине на його вартість.

<...>

У Києві всі зазвичай стурбовані не стільки охолодженням приміщення, скільки опаленням, тому в Києві я майже ніколи не бачив стельові вентилятори. У Техасі ж вони дуже поширені — можна увімкнути вентилятор, але не вмикати кондиціонування.

Що стосується опалення, то, як правило, воно або газове, або, в окремих штатах, у старіших будинках, на мазуті, або електричне.

У будь-якому великому будинку завжди є master bedroom — спальня господарів. Поруч з нею обов’язково буде хазяйська ванна. І ще однією приємною особливістю, важливою відмінністю американських будинків від українських, я б назвав наявність гардеробу. Це гардероб Гаррі Поттера — там все, що завгодно може поміститися, там навіть офіс можна зробити за великого бажання.

Ще одна дуже суттєва різниця — ви не побачите ніде ніяких шпалер у квіточку або фотошпалер, це в Штатах взагалі не поширено. Причина в тому, що якщо ви будете продавати будинок, і ваш будинок буде в квіточку, вам буде дуже важко його продати. Тому кольори завжди вибирають пастельні, нейтральні — білий, іноді бежевий, набагато рідше зелений, синій і ще будь-який завгодно.

Ви запитаєте, куди діваються всі комунікації — дроти, охолодження тощо. Всі блоки — охолодження, електроенергії і так далі винесені назовні, вони завжди розташовані у дворі. Там же, зовні, розміщуються і всі лічильники, щоб представники комунальних служб могли контролювати показання і за необхідності коригувати ваші рахунки.

Те, як відбувається охолодження, теж дуже цікавий момент. В усіх кімнатах у стелі є спеціальний люк, закритий ґратами з фільтрами. Через ці фільтри в приміщення надходить охолоджене повітря. Внизу, на стінах над підлогою, теж є схожі решітки, через них повітря забирається. Таким же чином здійснюється і опалення.

Ще одна важлива особливість — Інтернет. У Штатах велика кількість провайдерів, які пропонують вам різні тарифні плани, але всі вони великі хитруни. Якщо ви купуєте інтернет і телебачення, інтернет вам буде коштувати, наприклад, $50. Але якщо ви купуєте тільки інтернет, він може обійтися вже в $70. Тут інтернет коштує пристойних грошей — повірте, в Україні він суттєво дешевший.

Будинки в теплих і холодних штатах дуже сильно відрізняються. У мене є знайомі, які живуть у Бостоні, і там особняки побудовані за зовсім іншою технологією. У теплих штатах, зокрема, в Техасі, зверху може бути ніби цегла, але насправді — дерев’яна основа, а також спеціальний «дихальний» дах. Це характерно тільки для теплих штатів тому, що тут основні витрати — не опалення, а охолодження. Водночас, якщо будинок погано дихає, він буде накопичувати грибок, і у мешканців будуть дуже великі проблеми і з будинком, і зі здоров’ям.

У Техасі, та й у всій Америці догляд за садом, за вашим backyard — заднім двором, лежить на вас. Як правило, люди наймають помічників, які за $30−40 на місяць стрижуть траву — це забирає досить багато часу, сам я цим не займаюся, але для того, щоб у вас була гарна зелена галявина, особливо в таких жарких штатах як Техас, доводиться когось наймати.

Водночас, чим більше на задньому дворі дерев і тіні, тим дорожчим буде будинок. Взагалі на вартість будинку в Штатах впливає буквально все. Навіть наявність по сусідству некрасивих будинків може сильно позначитися на вартості. Якщо backyard занедбаний, пустельний — це також зіграє свою роль. Тому за заднім двором намагаються доглядати, навіть коли будинки орендують.

Більшість будинків в Америці має два гаражі, іноді — три. Часто в одноповерхових будинках є вхід ліворуч або праворуч на задній двір, у зону саду. У нас, якщо цей вхід не закрити, через нього заходять олені, які можуть все в саду з'їсти. Тому з оленями у нас тут строго.

Також є таке поняття як cul-de-sac. Це круглий глухий кут, в якому розташовані будинки, і зазвичай ці будинки коштують набагато дорожче, ніж розташовані просто вздовж вулиці — тому що тут дуже спокійно, і можна гуляти з дітьми.

У середньому в Остіні в хорошому районі оренда будинку на три спальні буде коштувати приблизно $2000 — $2500. Можна знайти дешевше, можна дорожче, все залежить від якості.

Варто згадати про те, як працюють комунальні служби в Остіні і загалом в Америці. Коли ми жили у приватному будинку в Україні у нас однією з проблем було вивезення сміття — те, куди його подіти і в який спосіб. Тут, сплативши певну суму, як правило, $40 доларів, ви маєте можливість здавати ваше сміття. Є три види баків: перший — для органічних відходів, другий — звичайне сміття, і третій — це recycle, те неорганічне сміття, яке переробляють. Три різні баки мають три різні кольори, а забирають сміття зазвичай раз на тиждень.

<...>

Для пошуку будинку в Америці ви можете використовувати спеціальні ресурси — Zillow, Trulia і ще кілька подібних. Ви можете завантажити додаток і дуже легко знайти будь-який будинок, подивитися його розмір, ціну, податки — це дуже зручно, вся інформація доступна.

До слова про податки — їх платять раз на рік, з огляду на вартість будинку. І якщо вам подарують особняк вартістю $1 млн, на податках ви і збанкрутуєте. Якщо будинок дорогий, податок може становити $20 тис., може — $25 тис., з податками тут треба дуже акуратно, це річ хвороблива для всіх власників будинків.

І, звичайно ж, більшість будинків в Америці купують за кредитні кошти. Згідно з офіційною статистикою 70−75% американців купують житло в кредит, який погашають протягом 15, іноді — 30 років. Це класичні варіанти іпотеки".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як ''...праля'' пробивається між люди

субота, 4 травень 2024, 0:55

Доля книжки. Дарований кінь, як на мене, істота потішна. І для уважних людей завжди приносить прибуток… насамперед, до розряду цікавих історій. Як і сталося з моїм зовсім ще юним романом ’’Монастирська праля’’. Я, через поголовне письменницьке бідацтв...

Всім прихильниками казок ОП, що гроші росіян в Європі от-от конфіскують і передадуть Україні, треба позбуватися хибних ілюзій і дивитися на світ не через рожеві окуляри, - Борислав Береза

субота, 4 травень 2024, 0:30

"У наших ЗМІ почали передруковувати думки західних ЗМІ про те, що США і Європа кардинально розходяться в поглядах на те, як далеко можна зайти у питанні використання арештованих російських активів. США вже не так активно проголошують, що треба все конф...