"Конституційний суд висмикує чеку з гранати мовного закону, неконституційність якого він готовий визнати", - правник

Дисбаланси та внутрішні суперечності конституційної системи раптом поставили державу на межу одної з наймасштабніших конституційних та політичних криз у її новітній історії.

"Таке враження, що Бог позбавив розуму всіх українських можновладців. Бо кожен намагається перевершити глупство та короткозорість іншого. КСУ залазить у сферу очевидно політичного питання й ухвалює рішення з руйнівними зовнішньополітичними та фінасовими наслідками", - пише правник та волонтер Геннадій Друзенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Президент подає до Ради законопроект, що прямо та очевидно суперечить низці статей Основного закону. Нарешті лідер другої за чисельністю фракції парламенту закликає главу держави розпустити законодавчий орган без жодної з підстав, які передбачені Конституцією.

У виправдання відверто неконституційних (а також рефлективних, емоційних, непродуманих та недалекоглядних) дій глави держави лідер президентської фракції в парламенті посилається на те, що пряме порушення Конституції наче узгоджено з послами ЄС та G7, тим самим публічно підтверджуючи де-факто колоніальний статус України. Майже одночасно Венеційська комісія (що є органом іншого панєвропейського об'єднання - Ради Європи) терміново застерігає парламент від ухвалення антиконституційного президентського закону.

Лідери усіх фракцій, окрім президентської, стають на захист КС (але не його рішення). За іронією долі, ЄС та ОПЖЗ опиняються в одному політичному окопі, поруч з ними - "Голос" та "Батьківщина". Нарешті КС висмикує чеку з гранати мовного закону, неконституційність якого він готовий визнати в день розгляду у Раді законопроекту про звільнення усіх суддів КС.

Більш грімучої суміші для масштабної політичного кризи годі вигадати. Бо зрозуміло, що ухваливши законопроект Зеленського, ВР відверто продемонструє, що Конституції в цій державі більше не існує, а про верховнентсво права, розподіл влад, та інші байки з підручників для студентів-правників варто забути. Правий в цій країні той, у кого крутіші яйця.

Якщо ж парламент не підтримає авантюрну ініціативу Зеленського, президент вмить перетвориться навіть не на британську королеву (бо вона не править, але її поважають), а на нікому нецікавий артефакт історичного непорозуміння. Всі зрозуміють, що Акела промахнувся і йому вже недовго ряст топтати. А це означає повну втрату керованості країною, анархію та хаос.

Чи є вихід з цього глухого політичного кута? Так – зробити те, що не зробила "постмайданна влада". Ініціювати всеохопну конституційну реформу, що має завершитись узгодженням нового суспільного договору і ухваленням нової Конституції. Бо в Україні трапилась не диверсія окремих суддів проти антикорупційної реформи. Рішення КС є лише черговим симптомом задавненої хвороби. Насправді у нас на очах розгортається масштабний збій самої конституційної системи. Саме її дисбаланси та внутрішні суперечності раптом поставили державу на межу одної з наймасштабніших конституційних та політичних криз у її новітній історії.

Насправді укладення нового суспільного договору неминуче. Сьогодні у можновладців ще є можливість зробити цей процес інклюзивним, керованим та мирним. Якщо вони цим шансом не скористаються, нову Конституцію нам надиктує той, хто виграє у війні всіх проти всіх - війні, в якій не буде жодних правил. Бо якщо правила не встановлює народ - їх встановлює переможець над народом".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Харкові досі є церква РПЦвУ, яка пропонує помолитись на ікону Ніколая №2 або російського солдата в камуфляжі, - Голобуцький

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:00

"РПЦ (і її підрозділ в Україні ака "УПЦ") оголосила Україні і українцям газават - "священну війну проти невірних". Але і без того РПЦвУ була безсоромно активним агентом ФСБ", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсб...

Відповзав зі спущеними штанами: Пікантне поранення окупанта перетворило його на справжнє посміховисько (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:34

Російський загарбник несподівано для самого себе здобув перемогу у конкурсі на найпікантніше поранення, в якому навіть не планував брати участь. Такий вердикт винесли користувачі соцмереж після публікації українськими військовими відео, на якому окупан...