Корисний не усім та не завжди: Лікар розповіла, коли чай може бути небезпечним для здоров'я

Помірне споживання чаю є здоровим вибором для більшості людей і пити його корисно, але варто звернути увагу на деякі нюанси.

"Не багато знайдеться продуктів, які підбадьорять так, як теплий чай протягом дня. Це один з кращих і корисних тонізуючих напоїв. Його п'є дві третини населення Землі", - пише дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"З давніх часів він вважається корисним напоєм завдяки своїм цілющим властивостям. У ньому міститися багато катехінів - потужних антиоксидантів. Вони зміцнюють клітинний імунітет і стимулюють вироблення Т-клітин. Рослинні сполуки в чаї - проантоціанідіни, таніни, алкалоїди кофеїн, теофілін, теобромін, кверцитин можуть відігравати важливу роль у зниженні ризику хронічних захворювань, таких як діабет, серцево-судинні захворювання, хвороби Альцгеймера, також відсунути старіння і навіть знижувати ризик онкологічних захворювань.

Сам по собі чай корисний. Але в нашому активному ритмі життя ми часто п'ємо його занадто багато. І це може мати, на жаль, несприятливі ефекти, про які мало хто здогадується.

Які можливі негативні наслідки можуть бути пов'язані з вживанням чаю?

1. Небезпечно використовувати несвіжезаваренний чай і стару заварку, ту "що довго постояла". У такому чаї, наприклад, підвищується концентрація гуаніну, який активно переходить в екстракт чаю вже через 15 хвилин після заварки або, якщо чай закип'ятити. У малих кількостях ця речовина є безпечною. Але коли концентрація гуаніну висока, то накопичуються продукти його окислення - токсичний гуанідин. Саме він починає негативно впливати на стан нервової і серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту. У великій кількості гуанідин діє на організм подібно гістаміну - підвищує артеріальний тиск, прискорює серцебиття. Тому не залишайте заварений чай на завтра, щоб чай не перетворився на шкідливий напій.

2. Краще не пити дуже гарячий чай – така звичка може бути шкідливою для здоров'я, через вплив хронічного термічного пошкодження слизової оболонки і викликати захворювання ротової порожнини і стравоходу. Ідеальна температура для напою - не більше 60 градусів.

3. Погіршувати сон і викликати почуття тривоги. І як наслідок, може підвищити стомлюваність і погіршитися увага та пам'ять.

Вживання великої кількості чаю підвищує рівень адреналіну, норадреналіну і кортизолу в крові, що може викликати появу "нервозності" у людей, які не мають проблем з психічним здоров'ям.

Чай, містить кофеїн, надмірне споживання якого може порушити цикл сну. Кофеїн може затримувати вироблення мелатоніну - гормону сну. А крім того, хронічне недосипання підвищує ризики розвитку ожиріння і впливає на рівень глюкози в крові.

Тому, якщо у вас поганий сон, вам необхідно звернути увагу на те, скільки чаю ви п'єте за день і за який час до сну. Безпечна доза кофеїну - до 300 мг на добу. Чорний чай містить 55-80 мг в 200 мл напою, а в гуртку зеленого чаю 30-50 мг. У такій же за розмірами чашці кави - 100 мг кофеїну.

Таким чином, краще випивати чаю не більше 3-4 чашок упродовж дня.

4. Головний біль.

Ми знаємо, що кофеїн може полегшити деякі види головних болів. Однак, якщо тривало і часто вживати чай, то може виникнути зворотний ефект – рецидивні, майже щоденні головні болі.

Спробуйте зменшити кількість чаю або виключити цей напій зі свого раціону, щоб позбутися від проблеми.

5. Розлади травлення: нудота і печія.

Таніни в чайному листі надають гіркий і терпкий смак чаю. Терпкий характер танінів може дратувати слизову травного тракту і привести до таких симптомів, як нудота або болі в животі. Особливо при вживанні у великих кількостях або натще.

Кофеїн може сприяти підвищенню кислотності і цим викликати печію. Доведено, що кофеїн в чаї також може розслабляти стравохідний сфінктер і це дозволяє шлунковій кислоті потрапляти в стравохід. Тому чай потрібно уникати при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки.

6. Зниження всмоктування мінералів, в першу чергу заліза, кальцію.

Чай є багатим джерелом сполук, таких як таніни. Вони можуть зв'язуватися з залізом, цинком і кальцієм в продуктах і стають недоступні для всмоктування в травному тракті.

Якщо у вас низький рівень в організмі цих елементів, надмірне споживання чаю може погіршити ваш стан. Тому рекомендую пити чай окремо, краще через годину після прийому їжі і звертати увагу на кількість споживаного чаю щодня. Це особливо важливо тим, хто дотримується вегетаріанства.

7. Слід пам'ятати, що чай при вагітності треба обмежувати і не робити його міцним. Адже надлишок катехінів, яких багато в чаї, зменшує засвоюваність вітаміну В9 - фолієвої кислоти. Цей факт важливо знати і молодим жінкам, які планують вагітність.

8. Якщо регулярно п'єте міцний чай – ви підвищуєте ризик подагри і каменів у нирках за рахунок вмісту таурину - пурини. Його також не рекомендують при глаукомі і гіпертонії.

І все ж, помірне споживання чаю є здоровим вибором для більшості людей і пити його корисно. Безумовно, ви можете включати його в свій щоденний раціон. Тільки потрібно правильно його вживати, так як будь-який корисний продукт перестає бути таким при нерозумному застосуванні".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...