"Країни, які спокушає "шведська модель" протидії епідемії, мають зрозуміти, що її особливістю є більш високий рівень смертності", - професор

Рівень смертності від Covid-19 в країні в дев’ять разів вище, ніж у Фінляндії, майже в п’ять разів вище, ніж у Норвегії, і більш ніж удвічі вище, ніж у Данії.

"Вибрані Швецією неортодоксальні методи протидії епідемії коронавірусу популярні всередині країни, їх хвалять за кордоном. Але при цьому саме вони сприяли тому, що рівень смертності від Covid-19 в Швеції сьогодні один з найвищих у світі", - пише у своєму блозі шведський професор політології Ганс Бергстрем, передають Патріоти України, та продовжує:

"У барах і ресторанах Стокгольма повно людей, що насолоджуються весняним сонцем після довгої і похмурої зими. Відкрито школи і фітнес-клуби. Шведська влада озвучує певні запобіжні заходи, яких варто дотримуватися, але за їх порушення особливого покарання не передбачено. Офіційно ніхто не рекомендує людям носити маски.

На перших етапах пандемії уряд і багато експертів з гордістю підтримували «шведську модель», заявляючи, що вона спирається на високий рівень довіри шведів до державних інституцій і один до одного. Прем'єр-міністр країни Стефан Левен підкреслював, що апелює до самодисципліни шведів, чекаючи, що вони поставляться до проблеми відповідально і без наказів влади.

За даними дослідницького проєкту Всесвітній огляд цінностей, шведи дійсно схильні демонструвати унікальне поєднання довіри до держінститутів з крайнім індивідуалізмом. Як висловився соціолог Ларс Трагард, кожен швед несе на плечах свого власного поліцейського.

Але давайте не плутати причину з наслідком. Уряд навряд чи розробляв шведську модель боротьби з пандемією, розраховуючи на вкорінене почуття громадянської відповідальності у населення. Швидше, бюрократи вирішили діяти саме так, а потім вже постфактум підкріпили свій план відповідними цінностями шведів.

На практиці ж основне завдання у боротьбі з цим спалахом лягло на плечі однієї людини — головного епідеміолога країни Андерса Тегнелла з Національного інституту охорони здоров’я. Тегнелл підійшов до питання з власним набором сформованих уявлень про вірус.

Спочатку він думав, що Covid-19 не вийде за межі Китаю, потім — що буде досить відстежувати окремі випадки, привезені в країну з-за кордону. Саме тому тисячам шведів, які поверталися в кінці лютого з гірськолижних курортів у італійських Альпах, активно рекомендували виходити на роботу і йти в школи, якщо вони не були явно хворі, причому навіть в тому випадку, якщо були інфіковані члени їхніх сімей. Тегнелл стверджував, що ознак зараження коронавірусом всередині країни немає, а значить, немає ніякої необхідності посилювати або розширювати будь-які обмеження. Незважаючи на всі події в Італії, шведські лижні курорти залишалися відкритими для відпочинку жителів Стокгольма.

Між рядків Тегнелл натякав, що відмова від драконівських заходів, покликаних зупинити поширення Covid-19, дозволить шведам поступово виробити колективний імунітет. І така стратегія, підкреслював він, є більш прийнятною для суспільства.

Весь цей час уряд Швеції займав пасивну позицію. Почасти це пояснюється унікальною особливістю політичної системи країни, а саме суворим розподілом повноважень між урядовими міністерствами і незалежними установами. І прем'єру Льовену було вельми зручно дозволити, щоб в «тумані війни» тон задавало відомство Тегнелла. Протягом декількох тижнів невизначеності його удавана впевненість в своїх діях давала владі можливість зняти з себе відповідальність. Крім того, Льовен, ймовірно, хотів продемонструвати довіру до «науки і фактів», не заперечуючи, як президент США Дональд Трамп, думку експертів.

Однак слід зазначити, що рішення головного епідеміолога якраз різко критикували багато експертів Швеції. Найвідоміші в країні фахівці у сфері інфекційних захворювань і епідеміології опублікували в найбільшій шведській газеті Dagens Nyheter статтю, закликавши Тегнелла піти у відставку, а уряд — змінити обраний курс.

До середини березня, коли інфекція вже широко розповсюдилася всередині країни, Льовен був змушений зайняти активнішу позицію. Відтоді уряд надолужує згаяне. З 29 березня заборонені публічні заходи за участю понад 50 осіб (раніше діяло обмеження 500 осіб) і введені штрафи й адміністративні покарання за порушення цього правила. А з 1 квітня закриті для відвідувань будинки для людей похилого віку, коли стало очевидно, що вірус проник приблизно в половину таких установ у Стокгольмі.

Підхід Швеції виявився помилковим мінімум з трьох причин.

По-перше, якими б позитивними національними якостями не володіли шведи, завжди знайдуться порушники, а коли мова йде про інфекційне захворювання, їх потрібно не так вже й багато, щоб завдати непоправної шкоди.

По-друге, шведська влада лише через певний час зрозуміланайбільш заразні до того, як у них виявляються які-небудь симптоми.

І, по-третє, склад шведського населення змінився.

Після багатьох років неймовірно високого рівня імміграції з країн Африки та Близького Сходу 25% шведського населення (2,6 млн з 10,2 млн жителів країни) на сьогодні мають не шведське походження. В регіоні Стокгольма ця частка навіть вище. Іммігранти з Сомалі, Іраку, Сирії та Афганістану непропорційно сильно представлені в числі померлих від Covid-19. Це пояснюється, зокрема, браком інформації мовою іммігрантів. Але, здається, є фактор і важливіший: щільність населення в передмістях, де фіксується висока чисельність мігрантів, яка призводить до більш тісної фізичної близькості між поколіннями.

Поки ще занадто рано говорити про повне розуміння наслідків «шведської моделі». Але рівень смертності від Covid-19 в країні в дев’ять разів вище, ніж у Фінляндії, майже в п’ять разів вище, ніж у Норвегії, і більш ніж удвічі вище, ніж у Данії. Якоюсь мірою ці цифри можуть пояснюватися значною часткою іммігрантів у населенні Швеції, проте, настільки різка відмінність від ситуації в сусідніх скандинавських країнах вражає. Данія, Норвегія і Фінляндія вже на ранніх етапах ввели суворі заходи карантину, а їх політики активно демонстрували сильні лідерські якості.

Сьогодні, коли Covid-19 лютує в будинках для людей похилого віку та інших групах суспільства, шведському уряду пора дати задній хід. А країни, які може спокушати «шведська модель», повинні зрозуміти, що її головною особливістю є більш високий рівень смертності".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Минулого року Байден міг досягти з китайцями компромісів по завершенню бойових дій в Україні. Але зараз вони вже ні про що з ним домовлятися не будуть, - Віктор Андрусів

субота, 27 квітень 2024, 0:00

"Китай і проблема завершення війни. Від самого початку війни Китай був союзником РФ. Але не від самого початку він брав у ній активну участь. Зрозуміло, що китайці щиро вірили в "Київ за три дні", і в їхній прямій допомозі потреби не було. Але після ро...

Замінить Leopard 2 і Leclerc: Німеччина і Франція домовились створити танк нового покоління

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:44

Німеччина та Франція хочуть спільними зусиллями створити танк нового покоління до 2040 року. У п’ятницю міністри оборони двох країн заявили про перехід до наступної фази проекту. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Зазначається, що у 2017 ...