"Китайська доктрина світоустрою не виключає такого поняття, як "суверенітет національних держав", але є нюанси", - журналіст

"… Все більше схиляюся до думки, що прогнози щодо майбутньої війни за новий світоустрій (хоча вітчизняні “пасіонарні” політологи вважають їх російським вкидом), мають під собою певний грунт. Ідеться про доктрину, засвічену очільником Китаю в його меседжах своєму народові й світу", - пише журналіст Євген Якунов на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Наскільки я зрозумів, новий світоустрій за китайськими лекалами означає підрив Вестфальської системи, грунтованої на міжнародному праві, пріоритеті держав-націй і принципі державного суверенітету, рівності прав держав незалежно від їх розмірів і частки в світовій економіці. Системи, яка була доповнена за наслідками Версальського миру (зокрема -правом націй на самовизначення), закладена в декларацію ООН ( з визначенням пріоритетів дотримання прав людини) та рішення Ялтинської та Потсдамської конференцій.
(Власне кажучи, відповідно до цих принципів Україна здобула державну незалежність і нині вважає війну, яку веде проти Росії, справедливою й визвольною).
Китайська доктрина світоустрою не виключає такого поняття, як “суверенітет національних держав”, але підпорядковує його іншому суверенітету — цивілізаційному.
Поділ загальнолюдської популяції на окремі самобутні цивілізації — не сьогоднішня вигадка. Ця теорія існує ще з кінця ХІХ ст. І відповідно до неї на Земній кулі налічується плюс-мінус 5 великих цивілізацій — Західна (євроатлантична, християнська), Ісламська, Сінська, Індійська та цивілізація субсахарної Африки. Розробляли її Шпенглер і Тойнбі, а вже в наші часи — Фернандес-Арместо, Даймонд і, звичайно, Хантінгтон.
Так от, згідно з Хантінгтоном, кожна цивілізація має свою Базову державу й ряд держав-сателітів, що існують на кордонах цивілізації і тяжіють в окремі часи до неї, а в інші — до інших цивілізацій, в сферу впливу яких також потрапляють.
Так от, за новою китайською доктриною, найвищим суверенітетом володіють Базові держави цивілізацій, тому тільки вони (а не всі без винятку держави-нації) мають засідати в майбутньому заміннику ООН, і саме вони мають вирішувати долю світу консенсусом і з урахуванням інтересів усіх цивілізацій.
Із цього випливає й інший принцип китайської доктрини — коли до поняття “воєнна агресія” додається ще й поняття так званої “геополітичної агресії”, тобто намагання однієї з цивілізацій своїм впливом (ідеологічним, економічним, релігійним) відірвати якусь “окраїнну” державу від “материнської цивілізації” і приєднати до своєї.
Якщо подивитися на сучасний світ, то “жертвами” такої “геополітичної агресії” можна назвати і Тайвань, і Південну Корею і навіть Японію. У цей перелік потрапляють майже всі колишні колонії європейських держав у Азії, Африці й Латинській Америці. Прикладом такої агресії можуть вважатися революції “арабської весни” і таке інше.
За принципом "цивілізаційного суверенітету" всі держави-відщепенці повинні бути миттєво повернені в цивілізаційне "стойло". Якщо треба - військовою силою.
Під визначення “геополітичної агресії” підпадають всі зусилля США і Західної Європи по дотриманню верховенства закону, прав людини й принципів ексклюзивності влади в так званому Третьому світі.
Можна уявити, що відбудеться в світі, якщо ідею такого світоустрою буде реалізовано. Скільки крові проллється!
Я не назвав серед базових цивілізаційних держав Росії. І це не випадково. Справа в тому, що це тільки в Кремлі впевнені, що вона є “православною цивілізацією”. Чимало цивілізаційних істориків і філософів її такою не вважають. Шпенглер, наприклад відносив її до Арабської цивілізації.
Справа в тому, що у Росії відсутня одна важлива цивілізаційна складова — спільна світова релігія. Православ’я таким вважатися не може, бо існує великий ряд православних держав, які себе не позиціонують, як частка руского міра — Греція, наприклад, чи Румунія чи навіть небайдужа до Росії Болгарія.
З іншого боку в Росії останнім часом ледь не в геометричній прогресії збільшується кількість мусульман і Північний Кавказ, як мінімум уже тяжіє до Ісламської цивілізації. Рано чи пізно це тяжіння відірве його від Росії.
А є ще Буддізм, який стопроцентно підпадає під ознаки Сінської цивілізації...
Тож коли китайський лідер каже про суверенітет цивілізацій, він скоріш за все не має на увазі Росію, яка складається з різних цивілізаційних клаптиків, і чекає на її розпад. Путін для Сі, очевидно, інструмент нав’язування Заходу своєї парадигми. Коли необхідність в ньому зникне, Росію розділять на захід, Південь і Схід...
Яка доля у зв’язку з ідеєю нової світобудови очікує Україну?
Все залежить від того, часткою якої цивілізації нас вважають в Китаї. З одного боку, відокремлення України від росії після розпаду СРСР, може розцінюватися як “геополітична агресія” Заходу, тобто примусова анексія в Євро-Атлантичний світ. З іншого — тривала європейська історія українського народу плюс відчайдушна війна за право належати до європейської сім’ї — можуть похитнути цю китайську впевненість. І це дає нам розуміння нашого подальшого шляху.
Які шанси реалізації китайської доктрини “цивілізаційного суверенітету”? Філософ Андрій Баумейстер, спираючись на цілий стос публікацій європейських філософів (як ліберального так і консервативного толку) пише, що в найближчі 5 років новий переділ світу нам не загрожує. Але років через 10 ситуація в світі до цього “дозріє”.
На думку філософа, Європа й США ще не до кінця зрозуміли, що роль Китаю, Індії, Південної Африки в міжнародному розподілі праці суттєво зросла. Китай наприклад постачає до Європи й Америки 98% рідкоземельних металів і трохи менший процент літію, а ці метали потрібні для переведення економіки на відновлювану енергетику, що є стратегічно важливим для західної цивілізації.
Китайські збройні сили по ряду параметрів уже обігнали армію США. І як сказав китайський лідер, наразі готові до великої війни.
Не на користь світоустрою за лекалами Атлантичної Хартії свідчить і демографічна динаміка. За прогнозами світових демографічних інституцій вже в 2100 році частка Африки в народонаселенні світу становитиме від 36 до 46%, значно зросте населення Індії й інших азійських країн. Натомістьм частка Європи і північної Америки зменшиться до зовсім крихітної — десь 4%.
Чи зможе за таких умов Євроатлантична цивілізація бути законодавцем моди у питаннях міжнародного права й загальнолюдської моралі, провідником толерантності й мультикультуризму, пріоритету прав людини й забезпечення суверенітету національних держав? Навряд чи.
Уже зараз помітне тяжіння диктаторських, теократичних і популістських режимів Африки, Азії і навіть Латинської Америки, незадоволених просуванням демократії в світі, до ідей, запропонованих Китаєм. Якщо Європа слабнутиме, таких знайдеться все більше.
Це не значить, що Європі й Америці треба здатися на милість переможця. Це, вважає Баумейстер, значить, що народам Старого й Нового світу треба згадати свою пасіонарність, згадати цінності, які власне й створили їхню цивілізацію, згадати рішучість і силу, з якої вони їх колись у борні відстоювали...
Моє покоління до тої великої битви вже не доживе. Але молоді треба готуватися до того, що тривалого миру й остаточної перемоги в осяжному майбутньому вони не побачать. І отже налаштовуватися на боротьбу. Не просто за Україну, а за Україну як частину сучасного світоустрою. Бо не буде його, не буде й українців".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія не спромоглася скористатись "вікном можливостей" для прориву: Перший транш допомоги США з 61-мільярдного пакету вже вплинув на ситуацію на фронті, - Дикий

неділя, 28 квітень 2024, 2:35

Перші партії поставок з мільярдного траншу 61-мільярдного пакету допомоги США юридично дооформленої у вівторок, 23 квітня, згідно обіцянок американців, вже перетинають кордон України. Хоча допомога фвзично ще не надійшла, Україна змогла збільшити норми...

У окупантів знов вибухова нічка. - "Еб*ть нас еб*шат": Повідомляють про чергові удари ATACMS по військовим об'єктам в Джанкої, Брянськ атакують БПЛА (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 1:45

У ніч проти неділі, 28 квітня, у Джанкої та у Джанкойському районі окупованого Криму пролунав потужний вибух. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер, а також Мапа повітряних тривог. . "У Джанкої та Джанкойському районі чули потужний вибух", ...