Люди, не ганьбіться, не пишіть про Київ, що в 50 разів більший за Париж, - журналіст

"Нарешті дійшли руки виступити проти однієї фальшивки. Оскільки вона регулярно виринає в стрічці й багаторазово перепощується - може хоч мої френди побачать цей допис і не потраплять в пастку. Отже", - пише журналіст Павло Бондаренко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Напевне доводилося бачити в стрічці таке:

"В 11 столітті Київ був найбільшою столицею в Європі, у 10 разів більшим за Париж та у 50 разів більшим за Лондон.

На фасадах Софії Київській зображені чотири королеви: Франції: Анна, Угорщини - Анастасія, Норвегії, а потім Данії - Єлизавета, Англії - Агата".

І далі за текстом, про те, як та Агата була засновницею ледь не всіх королівських родин; що від неї походять король Ричард Хоробре Серце та шотландська королева Марія Стюарт. І на закуску про те, як більшовики хотіли підірвати Софію Київську, але французи, дізнавшись про це, поставили ультиматум, аби храм не чіпали, бо в ньому зображення їхньої королеви.

Бачили таке? Так от.

Все це маячня. Були в св. Софії Київській? Де ви там на фасадах якихось королев бачили? Той, хто збацав цей текст від неграмотності фасад з фрескою, на якій зображено княжу родину, плутає. До того ж останні дослідження дають підстави говорити про те, що на тій фресці не родина Ярслава Мудрого (в т. ч. його дька Анна, майбутня королева Франції), а родина Володимира Великого.

Ідемо далі.

В ХІ ст. кількість населення Лондона - близько 15 тисяч. То що, виходить, Київ мав 750 тисяч, якщо вірити автору того витвору? І від Парижу Київ не міг бути вдесятеро більшим, бо ще в VІ ст. це місто нараховувало близько 20 тисяч населення.

Хто такий Ричард Хоробре Серце я не знаю. Можливо, автор опусу мав на увазі знаменитого Ричарда Лев`яче Серце й переінакшив навіщось прізвисько, не підозрюючи, що Ричард отримав його від арабів не за хоробрість, а за жорстокість. А серед своїх придворних і підданих за життя він був відомий як Ричард Так і Не так - за те, що часто змінював свою думку.

В усякому разі він не був нащадком Агати, бо це зовсім інша династія (Агата належала до Весекської, а Ричард - до Плантагенетів). І Марія Стюарт теж з абсолютно іншої династії.

Взагалі походження королеви Агати точно не відоме, і те що вона була чи то донькою Ярослава Мудрого чи то Володимира Великого, чи то племінницею когось з них - це лише нічим не підтверджена гіпотеза, поряд з кількома іншими (німецька, болгарська, угорська).

І да - історія про те, як "ультиматум Франції" врятував св. Софію Київську є нічим більшим ніж історичною легендою, байкою. Красивою, драматичною, героїчною, романтичною, але не більше.

Тому не треба себе ганьбити, перепощуючи відверті нісенітниці. Давня наша історія і без того дуже красива й унікальна. В ній є все: справжні, а не вигадані драматизм, героїзм, краса, романтика і навіть дуже багато таємних сторінок, історичних детективів, аби ще натягувати зверху подібне".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Знищили пункт управління армії РФ! Є втрати у штабі. У Росії вибухнув пороховий завод і база дронів, - Снєгирьов

понеділок, 8 липень 2024, 8:05

Українські військові продовжують нищити стратегічно важливу для росіян техніку на Херсонщині. Так, у п'ятницю, 5 липня, уражено пункт управління російської армії в районі Нової Каховки. За попередніми даними, знищено дві станції – електроживлення та зв...

Народні прикмети на 8 липня. Про що українки молили цього дня Пресвяту Богородицю

понеділок, 8 липень 2024, 7:05

8 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують великомученика Прокопія, а також явлення Казанської ікони Пресвятої Богородиці. У народі день прозвали Прокопів або Зажинки. Про традиції та прикмети 8 липня і яке сьогодні свято відзна...