Мертві душі та роздуті штати в армії: "Зустрічей з волонтерами у президента не було, крім спеціально обраних "придворних", - волонтер

На думку волонтера відсутність контактів між владою і суспільством створює інформаційний вакуум і нерозуміння того, що відбувається в країні та в армії.

Михайло Макарук: "Зустрічей з волонтерами у президента не було, крім спеціально обраних "придворних". Фото: Сергій СтаростенкоРеформування армії гальмується через те, що немає необхідних органів управління. Також відсутність контактів між владою і суспільством створює інформаційний вакуум і нерозуміння того, що відбувається в країні та в армії. Про це Gazeta.ua розповів волонтер, речник міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

"Керівництво має говорити зі своїм населенням, пояснювати, що відбувається, реагувати на критику, – зазначає він. – Немає відкритості, коли президент може вільно поспілкуватися з журналістами. Зустрічей з волонтерами у нього не було, крім спеціально обраних "придворних". Із секретарем РНБО зустрітися нереально, з міністром оборони і головкомом також. Немає комунікації між верхами і низами".

Восени минулого року глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія озвучив ідею щодо скорочення чисельності армії через брак фінансів на її утримання. Заощаджені кошти можна спрямувати на розвиток інновацій. Михайло Макарук озвучив свою точку зору щодо цього.

"У нас справді була проблема з роздутим штатом і "мертвими душами". Я вважаю, що в деяких аспектах наявна чисельність армії може задовольнити потреби ЗСУ. Так, Головне управління розвідки Міноборони України має власну систему фінансування. Згідно із законом, ухваленим у 2017 році, Сили спеціальних операцій можуть робити так само. Але на практиці вони цього застосувати не можуть – потрібне управління логістики та фінансове управління. Щоб створити їх, треба подавати зміни до законопроекту про штатну чисельність Збройних Сил України до Верховної Ради та на підпис президенту України. Тобто щоб виконати один закон – треба змінювати інший. Те саме стосується системи харчування. Військові готують самі собі. Для цього теж треба змінювати законодавство. Якщо ми будемо вводити нові посади, наприклад, операторів безпілотників, чи нові зразки озброєння – для цього теж треба буде змінювати штатну чисельність Збройних Сил. Тут уже все залежить від оперативності парламенту – як швидко він проголосує потрібні акти", – вважає він.

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо призову на військову службу резервістів в особливий період. Закон запроваджує новий різновид військової служби. В особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби в резерві та/або зараховані до оперативного резерву.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...

Відома ведуча та співачка розповіла, як жила разом зі Святославом Вакарчуком

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:05

Українська співачка і радіоведуча Соня Сотник поділилася, з ким з шоубізнесу у неї склалися чудові стосунки. В інтерв'ю для YouTube-проєкту ТСН.ua "Наодинці" радіоведуча пригадала, як на початку кар'єри Святослав Вакарчук і гурт "Океан Ельзи" ділили з ...