Між президентом Зеленським та генералом Залужним виник розрив, - New York Times

Закиди президента Володимира Зеленського головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному через його заяву в публікації The Economist про те, що війна зайшла у глухий кут, сигналізують про «розкол у керівництві України». Про це пише New York Times, передають Патріоти України.

Видання зауважує, що 4 листопада Залужного розкритикував і заступник голови Офісу президента Ігор Жовква, який заявив, що твердження генерала Валерія Залужного про те, що боротьба з Росією зайшла в глухий кут, «полегшує роботу агресора», додавши, що ці коментарі викликали «паніку» серед західних союзників України.

NYT також звернуло увагу на те, що публічне засудження головнокомандувача ЗСУ прозвучало наступного дня після звільнення одного із його заступників — керівника Сил спецоперацій Віктора Хоренка. У публікації сказано, що те, чи знав Залужний про звільнення Хоренка заздалегідь, залишається невідомим.

«Американські військові офіцери, які працювали з генералом Хоренком, були здивовані новиною про його усунення та описали тісні та ефективні робочі стосунки з ним», — повідомило видання.

Воно також наводить коментар народної депутатки від Голосу Соломії Бобровської, яка заявила, що «звільнення виглядає як політичне втручання у збройні сили та їхні бойові дії».

«Це велика помилка, і будуть наслідки», — заявила вона також в інтерв'ю, припустивши, що росіянам допоможе звільнення успішного генерала Офісом президента.

«Розрив між генералом і президентом» з’явився у важкий час дипломатичної та військової боротьби України у війні з Росією, сказано у статті. Наголошується, що, доки українські солдати живуть у заповнених багнюкою через осінні дощі окопах, чиновники в Україні та столицях країн-союзників стикаються зі звинуваченнями у тому, що контрнаступ України зупинився, просунувшись менше ніж на 20 км через щільні мінні поля.

«Спекуляції щодо напруженості між президентом і командувачем Збройних сил щодо стратегії та командних призначень вирували в Києві більше року, але раніше не виливались у публічні суперечки», — пише NYT, зауваживши, що Залужний не став відразу коментувати звільнення командувача ССО та критику його публікацій у The Economist.

Видання пише, що Жовква 4 листопада заявив, що публікації Залужного спонукали іноземних чиновників зателефонувати, щоб запитати «Що я маю повідомити своєму лідеру? Ви справді зайшли в глухий кут?». Жовква також саркастично запитав, чи цього ефекту ми хотіли досягнути.

Професор порівняльної політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань стверджує, що публічне висвітлення суперечки було не стільки політичним, скільки прагматичним, оскільки передавало комунікаційну стратегію президента під час війни.

«Жовква каже, що краще спілкуватися про це за зачиненими дверима», не викликаючи публічних дебатів у союзних країнах, пояснив Гарань. Він додав, що помічники пана Зеленського можуть бути стурбовані тим, що тверезі висновки генерала Залужного можуть збити бажання деяких союзників продовжувати військову допомогу.

Хоренко обіймав посаду командувача ССО від 25 липня 2022 року. Зеленський звільнив його 3 листопада, призначивши на його місце полковника Сергія Лупанчука.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...