На Дніпропетровщині люди щовечора тікають з села, аби повернутися зранку (відео)

На Дніпропетровщині селяни вимушені ночувати у безпечному місці, а вдень повертаються до хат та господарств. Називають себе кочівниками, бо щовечора ледь не цілим селом, кидають рідні хати і вирушають туди, де їх не дістануть російські обстріли. Так уже майже рік живуть у селах на березі Каховського водосховища. Змучені постійними вибухами, люди їдуть на ніч, аби хоча б поспати у безпечному місці. А вдень повертаються, бо вдома на них чекають господарство та городи. В одному з таких кочівних сіл, Вищетарасівці Нікопольського району, побувала кореспондентка ТСН, передають Патріоти України.

Ранок, їм би поспати, та не виходить. Шестирічна Поліна з цілим натовпом дітлахів проводжає маму та брата додому. Олена лишає доньку на родичку та її правнуків. До рідної хати дитині зась, бо там стріляють. Чоловік Олени вже майже рік у полоні, старший син – на фронті. А вона як може піклується про родину.

Батьки Олени попри щоденні обстріли засадили город, завели каченят та баранів. Півдня у рідній домівці й знову в дорогу. Усі ночі Олена з дітьми проводить у селі за двадцять кілометрів від Вищетарасівки. Туди ворожа артилерія не добиває. Зараз умови розкішні, каже жінка. А рік тому вільну хату в безпечних місцях годі було й шукати. Спали посеред полів та у посадках.

Саме так перший місяць від початку обстрілів жила і багатодітна родина Кузьміних. Коли зрозуміли, що обстріли не вщухають, винайняли будинок у сусідньому селі. Там прожили до початку весни. А тепер повернулись, адже потрібно садити город. Доки тихо – вся родина порається на городі. Як лунають обстріли, дівчатка знають куди бігти, каже батько.

Тікати доводиться часто, розповідає староста Олександр Сівак і показує наслідки одного з останніх обстрілів. Стріляють переважно вночі, тож аби не потрапити під ворожі атаки – щовечора мінімум третина населення села, а це близько 200 сімей, сідають в автівки.

Люди кажуть, що вже звикли так кочувати. Але мріють про часи, коли їхнє мальовниче село на березі колись такого привітного Каховського водосховища перестануть обстрілювати, а їм більше не доведеться нікуди їздити.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Навіть в Києві не обійшлось без інцидентів на "9 мая", - Голобуцький

п’ятниця, 10 травень 2024, 0:30

"Навіть в Києві не обійшлось без інцидентів на "9мая": пара ряжених дебілів-пенсів припхались до Вічного вогню в Києві (так, він досі є і досі відбиває власне совкові наративи, а не нашу трагедію і шалені втрати - і, можливо, з цією штукою варто щось з...

"Хароші русскі", як зайчики діда Мазая, стрибають з однієї крижини на іншу, приміряючись, на якій крижині їм ситніше, - Сергій Марченко

п’ятниця, 10 травень 2024, 0:22

"Акунін пише, що "русскій мір" розколовся, як крижина. "Хароші русскі", як зайчики діда Мазая, стрибають з однієї крижини на іншу, приміряючись, на якій крижині їм ситніше. Красиво написано, фактурно. Недаремно батоно Чхартішвілі пробився на Росії", - ...