Народні прикмети на 10 травня. Молитва жінок за безпеку своїх чоловіків особливо дієва. Також варто помолитись за мир та приборкання ворогів

Києво-Братська ікона Божої Матері

10 травня за новим стилем (23 травня - за старим) - день пам'яті апостола Симона Зилота і Києво-Братської ікони Божої Матері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують апостола від сімдесяти Симеона, племінника Йосипа Обручника.

Симон Зилот народився і жив у Кані Галілейській, у I столітті. Він належав до 12 найближчих учнів Христа. У будинку Симона Ісус здійснив одне зі своїх чудес - перетворив воду на вино. Вражений побаченим, Симон пішов за Спасителем.

Апостол вирушив проповідувати в Юдею, Єгипет, Лівію, Киринею, Британію. У день Вознесіння він разом з іншими апостолами прийняв дар Святого Духа. Загинув Симон у другій половині І століття - є версії, що його стратили або розіп'яли на хресті. Поховали святого в місті Нікопсії, але святі мощі перебувають у трьох місцях: Симоно-Кананітському храмі в Новому Афоні, базиліці апостолала Андрія Первозванного в Кельні та соборі Святого Петра у Ватикані.

***

Києво-Братська ікона Божої Матері, або Братська Богородиця - один із найбільш шанованих святих образів Києва.

Достеменно невідомо, як з'явилася чудотворна ікона в Братському монастирі. За переказами, Богородиця чудесно з'явилася 1654 року у Вишгороді. 1662 року, коли йшла війна Росії з Польщею, місто зруйнували татари, зокрема й храм святих страстотерпців Бориса і Гліба. Але ікону встигли винести з храму і пустити Дніпром - річка винесла святиню на берег Подолу, там її знайшли і перенесли в Братський монастир. Образ став однією з центральних храмових ікон Богоявленського собору Братського монастиря.

Інша легенда розповідає, що 1662 року татари захопили Вишгород і зробили з місцевих ікон плоти, щоб переправитися на інший берег Дніпра. Страшна буря, що здійнялася, потопила всіх, крім татарина з Братською іконою. Вона донесла його до Києва, і він зупинився навпроти Братського монастиря. Вражений, татарин охрестився, а ікона відтоді залишилася на Подолі. Після того, як монастир ліквідували 1934 року, Києво-Братська ікона вважалася втраченою.

Наші предки в цей день орали землю за допомогою коней. Перед роботою тварин розчісували, пригощали і хвалили, а потім усією родиною молилися. На полі під час орання дотримувалися тиші та пристойної поведінки. Орали чоловіки, а жінки сіяли зерно. Молодь допомагала в роботі батькам.

Згідно з прикметами, у свято 10 травня виповзають із нір усі змії, ящірки та інші тварини, а в лісових звірів з'являється потомство. З цієї дати люди не ходили в ліс, боячись зіткнутися з агресивними тваринами.

З великим нетерпінням очікували на повернення перелітних птахів - ластівок, серпокрильців, солов'їв, зозуль. Якщо такі пернаті загніздилися на подвір'ї або просто на будинку, то це вважали дуже щасливою прикметою.

10 травня вважається дуже вдалим для будь-якого лікування. Наші предки активно використовували народну медицину і лікувалися цілющими травами. Сьогодні вдало пройдуть будь-які медичні процедури та операції, а у жінок будуть легкі пологи. Також день підходить для лікування хворої домашньої худоби.

10 травня свято України / фото Pixabay

Прикмети погоди 10 травня

  • Якщо березові сережки вже опадають, то пора сіяти зернові.
  • Дощ 10 травня обіцяє хороший урожай зерна, але також велику кількість бур'янів на городах.
  • Бджоли з'явилися з самого ранку - день буде погожим і без опадів.
  • Якщо вночі та вдень погода сильно відрізняється, то весь травень буде мінливий.
  • Увечері не видно комарів - до похолодання і дощу.
  • Сильний холодний вітер обіцяє негоду.
  • З'явилася веселка - до теплого і сонячного травня.

У народному календарі 10 травня - свято Симонів день. За його прикметами судять про те, якими будуть погода і літо:

  • дощ цього дня - літо теж буде дощове;
  • увечері купчасті хмари зібралися - завтра чекай гарну погоду;
  • птахи співають до світанку - до дощу.

Також помічають, якщо кріт нарив багато землі біля своєї нори, то теж піде дощ, а якщо сильно дзижчать бджоли - до сонячної і ясної погоди.

Що можна робити 10 травня

Апостол Симон вважається покровителем подружжя - святому моляться про благополуччя в сімейному житті, жінки просять уберегти чоловіків від небезпек у житті, також у святого просять зцілення від хвороб.

Києво-Братську ікону Божої Матері просять захистити від нападу ворогів, про захист Вітчизни, дарувати добро і любов. Вважається, що Богородиця перебуває до Бога ближче за всіх, тому до неї дуже часто звертаються з проханнями і за благословенням.

Перед іконою "Живоносне джерело" моляться про позбавлення від шкідливих звичок, зцілення фізичних і душевних недуг, просять підтримки.

Цього дня заведено освячувати воду, якою можна окроплювати городи - за народними повір'ями, це допоможе отримати багатий урожай. Потрібно примиритися з усіма - пробачити і попросити вибачення, зокрема й у тих, кого могли ненароком образити.

За народною традицією цього дня зяті мають піти на уклін до тестів і теж помиритися з ними. Дівчатам у Прощену п'ятницю потрібно вмитися крижаною водою - вважається, що це допомагає продовжити молодість.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Корейський сценарій" для України - це що?": Тактика західних партнерів України – не давати росіянам по пиці, а легенько стукати по ній долонею, - Олещук

понеділок, 20 травень 2024, 16:56

"Останнім часом в американських ЗМІ почали з'являтися дивні публікації з тим, що вони називають обговоренням "Корейського сценарію" для України. Що характерно, автори цих публікацій, судячи з усього, або самі взагалі не розуміють, що таке цей "Корейськ...

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 16:07

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...