Народні прикмети на 12 квітня. Українці здавна цього дня задобрювали домовика

Православна церква України 12 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного єпископа Василя Парійського, священномученика Зінона Веронійського та преподобного Ісаака Сиріна. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподобного Іоанна Ліствичника.

12 квітня здавна вважається невдалим для поїздок та подорожей, бо дороги розмивало брудом, і для походу до лісу, бо тварини починають виявляти шлюбну агресію.

Цей день проводили вдома, займаючись городними роботами. Жінки пророщували насіння та сіяли розсаду, чоловіки займалися ремонтом та орали землю. Після важкого робочого дня у це народне свято йшли паритися у лазню, а також обливались водою та обтирали мокрим рушником. Водні процедури сьогодні вважаються особливо корисними.

Наші пращури вважали, що в цю дату домовик активний і може нашкодити будинку, зіпсувати речі та мучити тварин. Щоб задобрити домовика, люди ставили йому в кутку будинку миску каші чи корж.

У свято 12 квітня прийнято випікати печиво у формі драбини та роздавати всім рідним. Люди вірили, що така випічка допоможе померлим близьким знайти дорогу до Царства Небесного, а живим принесе здоров'я та силу.

Що не можна робити 12 квітня

Ходити босоніж - до хвороб ніг.

Не можна випускати тварин з дому або сараю, інакше з ними трапиться біда.

Не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця.

Не заздріть іншим людям, інакше на вас перейдуть проблеми та тривоги об'єкта заздрощів.

Прикмети погоди 12 квітня

  • Якщо на вербі з'явилося багато сережок, то рік буде врожайним.
  • Хороший урожай обіцяє відсутність вітру 12 квітня.
  • Сильний вітер сьогодні - до вітряного літа.
  • Якщо черешня зацвіла, значить пора сіяти буряк і кукурудзу. Зацвіла мати-й-мачуха - пора садити картоплю.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Чекаємо на реакцію диктатора? Лавров несподівано порівняв Путіна із віслюком (відео)

четвер, 16 травень 2024, 13:40

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров, відповідаючи на питання журналістів щодо поїздки диктатора Володимир Путіна до Китаю, порівняв останнього із віслюком, а російську делегацію назвав – «ввічливими людьми». Про це пишуть росЗМІ, п...

У супроводі двох поліцейських: Влад Яма здивував несподіваною заявою про своє "повернення" (фото)

четвер, 16 травень 2024, 13:28

Танцівник і хореограф Влад Яма, який від початку повномасштабної війни виїхав до США і більше не повертався в Україну, здивував несподіваною заявою про своє «повернення». Він опублікував у сторіс в Instagram знімок, на якому зображений біля поліцейсько...