Народні прикмети на 16 лютого. Не викидайте сміття та побудьте з рідними

Християни східного обряду 16 лютого вшановує пам'ять святого Памфіла і 11 мучеників. Святий Памфіл був пресвітером і належав до числа дванадцяти мучеників, які віддали своє життя за Христа в Кесарії Палестинській на самому початку IV ст. під час правління імпкратора Диоклитіяна. Діякон Валент і Павло, а також інші сповідники також стали частиною цієї групи мучеників. Памфіл був засновником біблійної школи та пресвітером цього града. Він народився у Вириті, був обдарованим і духовно мудрим. Його життя було прикрашене доброчинством і славним сповідництвом Христовим.

Інший мученик, Валент, був дияконом Єлійської церкви. Він був поважним літами і розумом. Третій мученик, Павло, горів ревністю за благочестя. Він вже раніше перетерпів спалення за Христа.

Ці троє, разом з іншими мучениками, були кинуті до в’язниці, де перебували два роки. Пізніше їх вивели перед судилищем нечестивого ката Фірмиліяна-ігемона. Святих юнаків і єгипетських мучеників запитували про їхні віру та батьківщину. Вони відкрито визнали себе християнами та назвали свою батьківщину Вишній Єрусалим. Ця група мучеників, включаючи святого Памфіла, віддала своє життя за віру в Христа, ставши прикладом відваги та вірності.

У це свято українці готувалися до майбутнього посівного сезону - купували та пророщували насіння, лагодили сільськогосподарський інвентар, висаджували розсаду.

За старим стилем у цей день вшановують праведних Симеона Богоприємця та Ганни Обручниці. Праведник Симеон, згідно з Біблією, прожив понад 300 років. Одного разу йому з'явився Ангел і сказав, що Симеон житиме, доки не переконається, що виповнилося пророцтво про народження Божого Сина від Діви. У Єрусалимському храмі Симеон та літня служниця Ганна зустріли Марію з новонародженим Ісусом.

Народне свято 16 лютого відоме як Симеон та Ганна, і вважається дитячим днем. У цю дату прийнято балувати дітей, пригощати та обдаровувати. Батьки моляться святим про міцне здоров'я та довголіття дітей, захист від нещасть.

Селяни 16 лютого оглядали та лагодили кінські упряжки, вози, збрую. Також оглядали та підковували коней, прибирали у стайні. Це пов'язано з тим, що зима вже добігала кінця. Незабаром сніг розтане і дороги стануть їздовими.

Часто в цю дату пригощали домовика, щоб він не пустував у хаті і не мучив коня. Господарі на свято 16 лютого варили казанок каші в печі, і залишали біля печі частину частування для домовика.

Що не можна робити 16 лютого

Цього дня наші предки намагалися не виливати на сніг брудну воду і не викидати сміття. Вірили, що інакше будуть жити в бідності і нещастях.

Також було заборонено рубати дерева, адже за це дуже скоро доведеться розплачуватися великою кількістю проблем.

Що прийнято робити 16 лютого

День зазвичай проводили вдома з сім'єю. Але важливо було якйнайбільше часу провести саме з найріднішими людьми. Тоді на вас будуть чекати щастя і сімейний добробут.

Прикмети погоди 16 лютого

  • Горобці голосно співають - до ранньої весни.
  • Тепла і сонячна погода вказує, що скоро похолодає.
  • Снігопад — до великого урожаю.
  • Туман стоїть — літо буде холодним.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Росії настали омріяні сталінські часи: Друзів Гіркіна звинувачують у роботі на ЗСУ, - Казанський

четвер, 9 травень 2024, 0:30

"Z-патріоти шоковані й обурені - російське ФСБ звинувачує друзів Стрєлкова-Гіркіна у роботі на Україну. Кілька чоловік були затримані на Тульщині. Поки Стрєлков сидить у тюрмі за те, що надто сильно любив вітчизну і воював у її війні проти України, йог...

"Репліки зі змістом "та в носі ми бачили, що подумає Путін" означають, що вже сформований фундамент для цілого масиву рішень", - Голобуцький

четвер, 9 травень 2024, 0:15

"Дві практично одночасних новини", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Міністр внутрішніх справ Великої Британії прокоментував висилку російського аташе з пита...