Народні прикмети на 16 липня: Як цього дня не вимести з життя всю удачу

Манявський скит в Івано-Франківській області / ua.depositphotos.com

16 липня за новим церковним календарем (29 липня - за старим) - день пам'яті преподобного Іоанна Вишенського, Святогорця, українського релігійного діяча і видатного афонського подвижника. 16 липня за старим календарним стилем - день пам'яті мученика Якинта і святого Анатолія, патріарха Царгородського.

Іоанн Вишенський - один із видатних афонських подвижників, який відіграв важливу роль у відродженні православ'я в Україні в XVII столітті. За життя його називали "великий старець Іоанн", а Собор Київської Митрополії 1621 року говорить про старця як про "преподобного чоловіка" і "блаженного".

Відомостей про життя Іоанна збереглося небагато. Народився він імовірно наприкінці XVI - на початку XVII століття в містечку Судова Вишня на Львівщині. Його життя і діяльність відбувалися в період гонінь на православ'я в Речі Посполитій, тож Іоанн у 1570-х пішов жити на Афон - спершу до монастиря святого Пантелеймона і скиту при ньому Ксилург, а потім був і в інших обителях.

На Афоні Іоанн провів 40 років, звідти надсилав в Україну послання, в яких виступав проти з'єднання православної та католицької церков, окатоличення та ополячення України. Коли преподобний осів у скиту, то дав обітницю мовчання. Але не дотримав її: 1604 року на заклики українських братств він повернувся в Україну. Тут він реформував кілька галицько-волинських монастирів і перевів їх на афонський статут, щоб вони стали духовно-культурними центрами православ'я в умовах протистояння унії. Водночас разом з Йовом Княгиницьким Іоанн заснував чернечу громаду Манявського скиту, що в Івано-Франківській області.

Близько 1607 року Іоанн Вишенський повернувся на Афон і велів замурувати себе в печері. Точна дата смерті старця не встановлена, імовірно, це було в 1620-х роках.

Іоанн Вишенський - один із небагатьох церковних авторів, чиїми творами захоплювалася інтелігенція кінця ХІХ - початку ХХ століть. Наприклад, Іван Франко вважав твори старця вершиною української полемічної літератури кінця XVI - початку XVII століть і окремо вивчав їх. Загалом відомо 16 творів Івана Вишенського, у них він часто привертав увагу до життя нижчих верств суспільства, зокрема селянства.

У 2016 році Іоанна Вишенського було зараховано до лику святих.

Церковне свято 16 липня за старим стилем

Прикмети на 16 липня

За прикметами дня судять про погоду і врожай:

  • зранку роса випала і тримається до обіду - до спеки;
  • сонячний день видався - до гарного врожаю;
  • дощ пішов - урожай буде погано зберігатися;
  • випав густий туман - буде багато грибів.

У народному календарі 16 червня - свято Финогіїв день, яке прозвали так на честь священномученика Афеногена і 10 його учнів, пам'ять яких також звершується сьогодні. Вважається, що саме з Финогіїва дня літня спека йде на спад.

Що не можна робити 16 липня

15 липня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, сварок, заздрості, жадібності, наклепу, пліток, потрібно уникати помсти і зневіри.

Народні прикмети не радять пилити або рубати будь-що, мити підлогу і підмітати в будинку - можна вимести з життя всю удачу, а також не варто просити про підвищення на посаді або зарплату - день для цього несприятливий.

Що можна робити 16 липня

До старця Іоанна звертаються з молитвами зміцнити у вірі, дати сил і мудрості у вирішенні проблем.

Традиційно цього дня починаються жнива, йде збір жита. День добре провести в колі близьких людей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Ми ж чудово розуміємо": Гетьман оцінив, чи окупанти наразі здатні захопити Київ, Чернігів, Суми чи Харків з півночі

вівторок, 16 липень 2024, 9:20

Наразі сили російських загарбників не здатні захопити такі великі міста як Київ, Чернігів, Суми чи Харків з півночі. Про це військовий оглядач, майор запасу Олексій Гетьман сказав в ефірі інформаційного марафону. Зокрема, у нього запитали про оцінку мо...

Формалізм у оцінці реального стану військ, закінчується трагедією... - Костянтин Машовець

вівторок, 16 липень 2024, 8:05

Формалізм у оцінці РЕАЛЬНОГО стану військ, рано чи пізно, закінчується трагедією... причому, навіть тоді, коли твоя "красіва" доповідь станом "на зараз" повністю задовольнила старше командування... За формальною цифрою у зведеній таблиці даних, або так...