Народні прикмети на 19 серпня. Чому це особливий день для воїнів. Щоб рік був успішним, українці здавна цього дня з'їдали наваристого борщу

18 серпня за новим церковним календарем (31 серпня за старим) - день пам'яті Андрія Стратилата і з ним 2593 мучеників. За старим календарним сьогодні відзначають Преображення Господнє, зазначають Патріоти України.

Андрій Стратилат жив у III столітті, за часів правління імператора Максиміана. Під час війни із Сирією Андрію дали титул "стратилат" - що означало головнокомандувач. Андрій командував римським військом і вирізнявся своєю мужністю, справедливістю та військовим талантом.

Зі своїм невеликим загоном найхоробріших воїнів Андрій виступив проти персів, які напали на імперію. Перед битвою Андрій, який увірував у Христа, переконав своїх воїнів-язичників молитися Спасителю. Їм вдалося змусити численне військо персів втекти, і Андрій із загоном повернулися переможцями. Але про те, що полководець - християнин, заздрісники донесли імператору, і Андрія привели на суд. Його і його воїнів катували, але вони так і не відмовилися від віри. Боячись гніву армії, імператор не стратив Андрія, але таємно замовив убивство - його і солдатів-християн.

Андрій із дружиною попрямували в місто Тарс, де прийняли хрещення. Погоня наздогнала їх у гірській ущелині, воїни билися і молилися, але загинули. За легендою, у цей момент із землі забило джерело з цілющою водою.

Прикмети на 19 серпня

Вважається, що за прикметами дня можна визначити, якою буде осінь і зима:

  • погода тепла і сонячна - така ж буде у вересні та жовтні;
  • журавлі відлітають на південь - зима буде ранньою;
  • дме південний вітер - наступного року буде гарний урожай вівса
  • вранці густий туман - зима буде сніжною.

У народному календарі 19 серпня - свято Андрій Тепляк, яке прозвали так через те, що цього дня зазвичай дме теплий вітер. Народне свято 19 серпня відоме також як Фекла-бурячниця, Яблучний Спас.

Що не можна робити 19 серпня

19 серпня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти лайки, злості, пліток, заздрості та жадібності, помсти, а також відчаю. Не можна відмовляти в допомозі нужденним.

Народні прикмети дня не радять говорити про гроші і майбутні витрати - плани можуть зірватися. Не слід займатися рукоділлям, ремонтом речей і взуття - є ризик поранитися, а також слід уникати сварок, інакше з дому надовго підуть мир і спокій.

Що можна робити 19 серпня

До святого Андрія Стратилата звертаються з молитвами про захист Батьківщини від війни, просять зцілення від хвороб. Святий вважається покровителем військових, йому підносять молитви про захист воїнів і просять заступництва на військовій службі.

Згідно з народними звичаями з цього дня можна розпочинати збирати буряки та інші коренеплоди. З буряка готують страви - борщ, вінегрет. Вважається, щоб для того, щоб рік був успішним, сьогодні обов'язково потрібно з'їсти миску наваристого борщу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...