Народні прикмети на 20 вересня. Чого українці з давніх часів уникали цього дня, щоб відвернути бідність

20 вересня за новим церковним календарем (3 жовтня за старим) - день пам'яті благовірного князя Михайла Чернігівського та його боярина Феодора і великомучеників Євстафія Плакіди, його дружини і дітей. За старим календарним стилем - передсвято Різдва Пресвятої Богородиці та день пам'яті преподобномученика Макарія Канівського, архімандрита Овруцького, Переяславського.

***

Князь Михайло Чернігівський обіймав київський престол у XIII столітті. Восени 1240 року до міста підступили монголи і Києву потрібна була допомога для відсічі. Князь спробував узяти в союзники Угорщину, Польщу і Німеччину, але, на жаль, йому це не вдалося, і Київ взяло військо Батия. Після цього на Русь прибули посли хана, щоб обкласти її даниною. Крім цього, на князювання Києвом потрібно було отримати дозвіл хана - ярлик. Тому князь Михаїл із боярином Федором вирушили в Орду, але після приїзду були страчені.

Існує кілька версій того, з якої причини це сталося, одна з них - від князя і боярина зажадали пройти через очищувальний вогонь і вклонитися сонцю, перш ніж з'явитися перед очима Батия, але православні князь із боярином відмовилися.

***

Святий великомученик Євстафій Плакіда жив у I столітті і служив воєначальником у римських імператорів Тита і Траяна. До свого хрещення Євстафій носив ім'я Плакіда, а знали його як милосердну і щедру людину. Одного разу на полюванні, в гонитві за оленем, він став свідком дива: між рогами втомленої тварини хрест із розп'яттям Господа. Після повернення додому Плакида охрестився разом з усією родиною.

Подальша доля Євстафія була не дуже прихильною до нього: він втратив своє майно, а в мандрах - дружину і дітей. Воєначальник став простим селянином і так прожив 15 років. Але всі ці роки провів у молитві та смиренні. Тим часом імператор Траян почав нову війну і згадав про свого полководця. Євстафія відправили в далекий похід, і в двох солдатах він упізнав своїх синів, а в одному з селищ знайшов дружину, викрадену раніше.

Коли воєначальник із перемогою повернувся до Риму, то імператор влаштував свято з жертвопринесенням. Полководець відмовився йти на уклін до язичницьких богів, заявивши, що сповідує віру в Христа. Євстафія розжалували, а пізніше він і його сім'я загинули мученицькою смертю.

Прикмети на 20 вересня

За прикметами дня орієнтуються, якими будуть погода надалі, а також зима:

  • на цибулі багато лушпиння - зима буде морозною;
  • опеньки з'явилися - літо закінчилося;
  • вишня ще не скинула листя - зима буде теплою і вологою;
  • білі хмари - до негоди;
  • шишки на ялинках ростуть низько - скоро будуть морози, а якщо високо - то морозним буде тільки кінець зими.

У народі 20 вересня - свято Астафій Вітряк, Астафієві вітри. Цього дня за вітром передбачали погоду: північний вітер - до холоднечі, південний - до потепління, західний - до опадів, а східний - до теплої і сонячної погоди.

Що не можна робити 20 вересня

20 вересня, як і в інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, виступає проти наклепу, осуду і заздрості, а також жадібності, помсти і відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети застерігають сьогодні перераховувати дрібні гроші в гаманці - інакше у вас великі перестануть водитися, також не можна повертати чужий посуд або начиння порожнім - у вашому посуді буде так само порожньо.

Що можна робити 20 вересня

У святого Михайла просять зцілення від недуг і захисту від ворогів. Святий Євстафій вважається покровителем мисливців, воїнів, лісників, йому моляться за допомогу у військових справах, гарний урожай, збереження сім'ї.

На Астафія потрібно винести і провітрити на вулиці ковдри, подушки і постільну білизну - щоб вітер "видув" усі хвороби і проблеми.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...