Народні прикмети на 22 вересня. Українці здавна цього дня застерігали довго спати, а також ловити та їсти рибу

22 вересня за новим церковним календарем (5 жовтня за старим) - день пам'яті святого мученика Фоки Синопського і старозавітного пророка Іони. У народі день прозвали Іона і Фока, передають Патріоти України.

За старим календарним стилем - день пам'яті праведних Богоотців Іоакима і Анни, батьків Діви Марії.

***

Іона жив у галілейському місті Гафхефера у VIII столітті до н.е. Він був одним із дванадцяти малих пророків - авторів книг пророцтв. Пророкував Іона серед язичників у столиці Ассирійського царства - Ніневії, а історія святого воістину дивовижна.

Місто Ніневія на той час було дуже розкішним, красивим і велелюдним, але, на жаль, занепало морально. За переказами, Господь закликав Іону вирушити до столиці Ассирії і проповідувати для них покаяння, щоб уникнути загибелі. Йона не захотів іти, бо ассірійці тоді були ворогами ізраїльського народу, тож він сів на корабель до Йоппії. У дорозі корабель потрапив у страшну бурю, і моряки кинули жереб, щоб зрозуміти, хто згрішив і за що їх карають. Жереб вказав на Йону - він зізнався, що не послухався і попросив викинути його в море, щоб врятувати саме судно. У морі Йону проковтнув кит - у його утробі чоловік провів три доби в молитвах і покаянні. Сталося ще одне диво: кит виплюнув свою здобич на берег. Після цього Іона вирушив до Ніневії і став там проповідником. Жителі міста покаялися і благополучно жили ще понад 200 років (610 року до н.е. Ніневію все-таки було зруйновано), а пророк Іона повернувся додому.

***

Священномученик Фока жив у I столітті в місті Синоп (нині Туреччина) - звідси і походить його ім'я. Він був праведником і милосердною людиною, а також мав дар зцілювати людей, виганяючи бісів. У той час він багатьом допоміг також прийняти віру в Христа, і Фоку висвятили в єпископи міста. Коли за часів правління імператора Траяна почалися гоніння на християн, єпископа примушували зректися віри. Але той відмовився, за що його і стратили. У 404 році мощі святого перенесли до Константинополя.

Прикмети на 22 вересня

Прикмети дня говорять про те, якими будуть зима і врожай наступного року:

  • павутина довга літає - осінь буде ясною, а сніг випаде нескоро;
  • комарі досі літають - зима буде м'якою;
  • верба почала скидати листя - до швидкої зими;
  • сильний листопад почався - зима буде суворою;
  • якщо цього дня сніг випав - буде поганий урожай наступного року.

У народі 22 вересня - свято Іона і Фока, Листопадна. Традиційно цього дня на городах копають редьку і готують із неї страви. Листопадним день прозвали через сильний вітер, який обносив листя на деревах. Вважається, що з цього дня починається осінь і триває до Різдва.

Що не можна робити 22 вересня

22 вересня, як і в будь-який інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, виступає проти наклепу та осуду, а також заздрості, жадібності, помсти та відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

За народними прикметами не слід лінуватися і довго спати - будуть проблеми з грошима, а також ловити, продавати і їсти рибу - на згадку про те, як пророк сидів у череві кита.

Що можна робити 22 вересня

Святого Фоку вважають захисником від пожеж і рятівником потопаючих, також святому моляться про захист дому.

Цього дня добре готувати страви з редьки, щоб зміцнити здоров'я. Гарна прикмета, якщо 22 вересня на голову впаде ялинова шишка - це до багатства.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...