Народні прикмети на 23 червня. Що треба зробити на святу Трійцю, а чого треба уникати

23 червня за новим календарним стилем (6 липня - за старим) православні віряни відзначають велике свято - Трійцю (П'ятидесятницю). За новим церковним календарем згадують мученицю Агрипину Римську. У народі день прозвали Аграфена Купальниця. 23 червня за старим календарним стилем - Трійця, день пам'яті священномученика Тимофія, єпископа Прусського

Агрипіна народилася в Римі. Усе своє життя вона присвятила служінню Богу. За часів правління імператора Валеріана почалися гоніння на християн. Агрипину, як і інших християн, привели на суд і змушували відректися від віри, а коли вона відмовилася, то стали катувати, і Агрипінна померла. Тіло святої таємно відвезли до Сицилії - відомо, що біля її мощей неодноразово відбувалися випадки зцілення. У IX столітті мощі мучениці перенесли до Константинополя.

***

23 червня 2024 року православні віряни відзначають одне з двунадесятих свят - Трійця, або П'ятидесятниця. Дата свята змінюється щороку, його відзначають на 50-й день після Великодня, як за новим, так і за старим стилем (звідси і назва - П'ятидесятниця).

Свято присвячене події з Євангелія - сходженню Святого Духа на апостолів, який наділив їх особливою силою, й вони могли проповідувати Євангеліє в усьому світі та доносити звістку про Ісуса, як про Спасителя всього людства. Трійця також позначила триєдність Бога - Бог Отець, Бог Син і Святий Дух існують у єдності, творячи світ і освячуючи його Божественною благодаттю.

При

Прикмети на 23 червня

23 червня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду і врожай:

  • дощ на Трійцю - рік буде врожайним і через 5 днів встановиться сонячна погода;
  • погода спекотна стоїть - усе літо буде посушливим;
  • небо в зірках - восени буде багато грибів;
  • гроза почалася - цього року не буде горіхів;
  • веселка після дощу - знову піде дощ.

У народному календарі 23 червня - свято Аграфена Купальниця, вважається, що цього дня потрібно обов'язково викупатися у ванній або лазні.

Що не можна робити 23 червня

Сьогодні, як і в інший день, церква не вітає сварок, лайки, виступає проти наклепу, пліток, жадібності, заздрості, зневіри. Не слід займатися важкою фізичною працею, заборонено відмовляти в допомозі тим, хто просить і розпивати міцний алкоголь.

Цього року свято Трійці збігається з передоднем свята Івана Купала, коли прийнято купатися у водоймах. Але народні прикмети на Трійцю забороняють це робити - за повір'ями, можна потонути, тому краще прийняти ванну або піти в лазню.

Що можна робити 23 червня

На велике свято віряни йдуть в храм на святкову службу. У Святого Духа, за прикметами, цього дня нічого не можна просити - тільки дякувати за порятунок і захист. У молитвах до святої Агрипини звертаються з проханнями про зцілення в разі хвороб, моляться про швидке одужання.

За традицією оселі та храми напередодні Трійці прикрашають квітами, травами, гілками дерев і листям лепехи, яку в народі називають цар-зіллям. Вони символізують багатство, процвітання і продовження життя. Також у свято влаштовують багате святкове застілля. Гарна прикмета на Трійцю - подати милостиню, це допоможе захистити себе від хвороб і негараздів. Також у народі кажуть, що якщо на Трійцю засватаються, а на Покрову одружаться, то подружжя житиме довго в любові та злагоді.

Квіти і трави, зірвані на Трійцю, в народі вважаються цілющими і здатними вилікувати будь-яку недугу, а роса на світанку має особливу силу - вона здатна зцілювати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Єдина правильна відповідь - "все добре": Ольга Фреймут розлютила українців черговим уроком "хороших манер" (відео)

субота, 28 вересень 2024, 16:30

Ольга Фреймут, яка після початку великої війни виїхала до Великої Британії, відновила свою рубрику з порадами з етикету, які нерідко ставали предметом жартів і пародій. Телеведуча запустила марафон сучасних манер, який має власну сторінку в Instagram, ...

СВО йде "за планом": Як виглядає великий цвинтар російських окупантів у Курську (відео)

субота, 28 вересень 2024, 15:30

У Курську на території Північного цвинтаря величезна кількість могил російських окупантів, які воювали в Україні та були там ліквідовані. Відео, зняте на цвинтарі, розповсюджують у соцмережах, передають Патріоти України. "Старі психопати, які відправил...